Ostajem na vlasti u Siriji

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da bi moguća vojna intervencija protiv njegove zemlje imala drastične posledice po onog koji je izvrši.

Ostajem na vlasti u Siriji

"Bilo kakva akcija protiv Sirije imaće mnogo veće posledice - veće od onih koje bi oni mogli da podnesu", rekao je Asad. U intervjuu emitovanom na sirijskoj državnoj televiziji on je rekao da su neredi koji se šire zemljom poprimili veće razmere tokom poslednjih nedelja, ali i izrazio uverenje da režim može kontrolisati situaciju.

"Bezbednosna situacija je postala znatno opasnija tokom poslednjih nedelja, a naročito prošlog petka. Sposobni smo da se sa tim izborimo. Nisam zabrinut", rekao je sirijski predsednik. Asad je ponovio planove za sprovodjenje reformi u Siriji, jednoj od najautoritarnijih zemalja na Bliskom istoku, i kazao da se očekuje da parlamentarni izbori budu održani u februaru 2012. godine.

"Očekivano vreme za održavanje parlamentarnih izbora je februar 2012. godine", rekao je Asad. Pozive zapadnih sila i medjunarodne zajednice da odstupi sa vlasti Asad je nazvao "bezvrednim". "Takve izjave ne bi trebalo da budu davane o predsedniku kojeg je izabrao sirijski narod i koga na funkciju nije postavio Zapad, o predsedniku koji nije napravljen u Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je on.

Današnji intervju bio je prvo pojavljivanje Asada na televiziji još od 20. juna i četvrto od kada su demonstracije protiv njegovog režima započele u martu. Do sada su, kako se procenjuje, sirijske bezbednosne snage ubile više od 2.000 civila širom zemlje. Evropska unija je prethodnih dana najavila poostravanje sankcija sirijskom režimu, a predsednik SAD Barak Obama je u četvrtak prvi put eksplicitno pozvao Asada da ode sa vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA