Gaza: Ne poštuje se primirje

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze nastavili su prošle noći i jutros da ispaljuju rakete na jug Izraela, uprkos objavi zvaničnika Hamasa da će primirje stupiti na snagu još sinoć, javljaju izraelski mediji.

Gaza: Ne poštuje se primirje

Protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola" presreo je dve rakete ispaljene ka luci Akšelon, a raketa tipa kasam i nekoliko mine palo je u blizini granice sa pojasom Gaze. Jedna mina je prouzrokovala štetu ali povređenih nije bilo. Ukupno 12 raketa je ispaljeno u pravcu Izraela otkako je Hamas proglasio da prekid vatre stupa na snagu u 21 sat po lokalnom vremenu u nedelju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je specijalan sastanak bezbednosnog kabineta u tri sata noću da razmotre situaciju u Gazi i tokom jednog sata ministri su razmatrali mogućnosti odgovora na raketiranje iz Gaze i proglašenje primirja.

Uprkos nastavku raketne vatre izgleda da će se izraelska armija uzdržati od eskalacije nasilja na jugu i da će pratiti primenu najavljenog primirja. Najnoviji talas nasilja započeo je u četvrtak prošle nedelje serijom napada na Izraelce nedaleko od letovališta Ejlat na Crvenom moru i egipatske granice u kojima je poginulo osmoro Izraelaca.

Izraelska vojska je u poteri, osim sedam napadača, ubila i pet egipatskih bezbednjaka, kako tvrdi Egipat, što je dovelo do napetosti u odnosima dve zemlje koje su sklopile mir još 1979. godine. Kairo je najavio da će povući ambasadora iz Tel Aviva, a Izrael se izvinio za incident, ali je izvinjenje ocenjeno kao nedovoljno.

Izraelska strana je za seriju napada optužila Narodne komiteta otpora iz pojasa Gaze i tvrdi da su napadači sa te teritorije kojom vlada Hamas ušli u Izrael preko Sinaja nad kojim egipatske snage gube kontrolu, kako je navedeno. U osvetničkim izraelskim vazdušnim udarima i odmazdi za raketiranje ubijeno je najmanje 15 Palestinaca, a jedan Izraelac poginuo je u eksploziji palestinske rakete.

Izjave o bezbednosti na Sinaju označene su kao neodgovorne i za žaljenje u Egiptu. Hiljade Egipćana protestovale su pred izraelskom ambasadom zahtevajući proterivanje ambasadora. Međutim Egipat je, nakon što je uložen protest izraelskom otpravniku poslova u Kairu, pohvalio izraelsku odluku o pokretanju zajedničke istrage pogibije Egipćana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA