Na konkursima za posao i dalje se nezakonito traži dokumentacija

  • BiH
  • 23. Aug 2011.

Uvjerenje o nekažnjavanju poslodavac treba da traži službenim putem od nadležne institucije, a ne od kandidata.

Na konkursima za posao i dalje se nezakonito traži dokumentacija

Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazali su na dugogodišnji problem koji imaju osobe koje se javljaju na javne konkurse za radna mjesta. Od kandidata se, između ostalog, traži i ljekarsko uvjerenje i uvjerenje o nekažnjavanju za šta pojedinac mora izdvojiti više od 50 KM, saopćeno je iz CCI-ja uz poruku da "konkursi za radna mjesta moraju biti besplatni".

- Obaveza poslodavaca je da tek po izboru za određeno radno mjesto, a prije potpisivanja ugovora o radu, od kandidata traže ljekarsko uvjerenje. Uvjerenje o nekažnjavanju poslodavac treba da traži službenim putem od nadležne institucije u skladu sa zakonom, a ne od kandidata lično - saopćeno je iz CCI-ja.

Obren Bjelošević iz CCI-ja za "Dnevni avaz" kaže da traženje ovih uvjerenja predstavlja i diskriminaciju prema ljudima koji nemaju novca.

- Takvih je značajan broj. Često poslodavci donose pravilnike kojima se zahtijeva da kandidat lično dostavi uvjerenje o nekažnjavanju, što je suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Čudno je da do sada nadležne institucije nisu reagirale.

U praksi imamo sukob pravilnika sa Zakonom koji kaže da niko nema pravo da od građana traži da podnese dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti. Naša kampanja ide u pravcu kako bi se na takvu praksu konačno stavila tačka - kaže Bjelošević.

Kazne od 1.000 do 15.000 KM

Iz CCi-ja podsjećaju da se kandidati od kojih se, suprotno zakonu, traži uvjerenje o nekažnjavanju mogu obratiti Agenciji za zaštitu ličnih podataka i podnesu prigovor. - Novčana kazna za preduzeća koja obrađuju podatke o osuđivanosti/neosuđivanosti u konkursnoj proceduri ili zahtijevaju i dobivu uvjerenja o nekažnjavanju od učesnika u konkursnoj proceduri je od 50.000 do 100.000 KM. Odgovorna osoba može biti kažnjena od 1.000 do 15.000 KM - saopćeno je iz CCI-ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA