Kabaši izbegava da svedoči protiv Haradinaja

Suđenje nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju u Haškom tribunalu prekinuto je do daljeg, tojest do odluke pretresnog veća u vezi sa svedočenjem Šefćeta Kabašija, koji je ponovo odbio da da iskaz.

Kabaši izbegava da svedoči protiv Haradinaja

Tužilac Pol Rodžers tražio je da Kabaši i danas bude doveden u sudnicu i da potvrdi iskaz koji je 2005. dao u predmetu "Limaj i drugi", odnosno da kaže da li je njegovo sećanje na događaje u logoru OVK u Jablanici, gde je bio stražar, bilo svežije tada ili danas.

Kabaši je rekao da to "ne zna" i da "ne razume" tužioca. "Pošto ovamo dolazim sa lisicama na rukama, ne mogu da se koncentrišem. Mislim da nisam validan svedok za vas. Ne mogu da napravim razliku između tadašnjeg i sadašnjeg, ne mogu to da razjasnim kako treba", izjavio je Kabaši.

Tužilac je predložio da se u spis u ovom predmetu uvede zapisnik iz predmeta "Limaj i drugi". "Jasno je da svedok ima poteškoća da se seti događaja, a možda ima i drugog objašnjenja zašto tvrdi da se ne seća. Činjenica je da se on ne odriče svog svedočenja u predmetu ‘Limaj i drugi' i ne znači da je svedočenje iz 2005. nepouzdano i netačno", kazao je tužilac.

U ranijim izjavama istražiteljima, Kabaši je rekao da su u Jablanici zatvarani i premlaćivani civili, da je logorom komandovao Lahi Brahimaj, a širim područjem, poznatim kao Dukađin, Ramuš Haradinaj. Kao zaštićeni svedok na suđenju Limaju i drugima, Kabaši je rekao da je u Jablanici video zatočene Pala Krasnićija i Skendera Kućija.

Prema navodima optužnice, Krasnići je ubijen u Jablanici i njegovo telo je u septembru 1998. otkriveno u masovnoj grobnici u Radonjićkom jezeru. Skender Kući je umro u bolnici od poslednica premlaćivanja. Njegovo telo je, po instrukcijama Ramuša Haradinaja, ekshumirano i predato porodici.

Haški tribunal je protiv Kabašija 2008. godine pokrenuo postupak za nepoštovanje suda zato što je 2007. u dva navrata odbio da svjedoči na suđenju u predmetu "Haradinaj i drugi", jednom u Hagu, a jednom posredstvom video-linka iz Sjedinjenih Država, gde inače živi. On je u prošli petak prošle nedelje odgodio izjašnjavanje o optužnici i trebalo bi da se u tom predmetu u sudnici ponovo pojavi u petak.

U Hagu je prošle nedjelje počelo delimično ponovljeno suđenje Haradinaju i ostalima, nakon što je Žalbeno veće 2010. ukinulo oslobađajuću presudu za Haradinaja i Balaja i kaznu od šest godina zatvora Brahimaju, utvrdivši da je proces prekinut prije nego što se optužba izvela sve svoje dokaze, odnosno pre nego što su saslušani Kabaši i još jedan zaštićeni svedok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA