Ukradena bronzana bista narodnog heroja Radojke Lakić

Nepoznata lica ukrala su bronzanu bistu narodnog heroja Radojke Lakić iz dvorišta Osnovne škole ''Sveti Sava'' u Bijeljini, saopšteno je iz bijeljinskog Centra javne bezbjednosti.

Ukradena bronzana bista narodnog heroja Radojke Lakić

Razbojništvo se dogodilo u noći između 21. i 22. avgusta kada je bista ukradena iz dvorišta škole koja je godinama nosila ime Radojke Lakić. Policijska istraga je u toku.

Radojka Lakić je rođena 12. oktobra 1917. godine u Skender-Vakufu. Osnovnu školu je završila u selu Skočići, kod Zvornika. Odatle su joj roditelji prešli u Bijeljinu, gdje je pohađala šest razreda gimnazije.

Još kao učenica bijeljinske gimnazije pristupila je revolcionarnom omladinskom pokretu i 1935. godine postala članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije primljena je 1937. godine. Za vreme raspusta, odlazila je u Bijeljinu i Sarajevo, gdje je politički djelovala.

Poslije Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, krajem maja 1941. godine napustila je okupirani Beograd i došla je u Bijeljinu, kod roditelja. Pošto su u junu mjesecu, počele organizovane akcije hapšenja komunista, Radojka je po zadatku Partije, da bi izbegla hapšenje, otišla u Sarajevo gdje se uključila u pripreme za ustanak.

Uhapšena je početkom septembra 1941. godine. Osuđena je na smrt i streljana 28. septembra 1941. godine.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 8. juna 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA