Srbiji je mesto u Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel je susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u utorak pre podne počela zvanične razgovore u Beogradu.

Srbiji je mesto u Evropi
Kancelarki Merkel je ispred Palate Srbija na Novom Beogradu priređen svečani doček, uz počasnu gardu i intoniranje himni dve zemlje. Pored predsednika Tadića, na platou ispred Palate Srbija nemačku kancelarku dočekali su i premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac. Angela Merkel je u ponedeljak uveče doputovala u prvu zvaničnu posetu Srbiji iz Zagreba. Pre početka zvaničnih razgovora jutros je nešto više od pola sata razgovarala sa upraviteljkom Fondacije "Dr Zoran Đinđić" i stipendistima nemačke privrede.

Merkel: Paziti na reforme i odnose sa komšijama

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak u Beogradu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali i dodala da je pitanje statusa kandidata povezano sa dvema stvarima - reformama i odnosima sa komšijama.

"Moja poruka je - mi želimo Srbiju u EU, čvrsto smo uvereni da je Srbiji mesto u EU, ali teško je zamisliti da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspetkivu članstva u EU, a onda da neko izlazi iz dvorane kad drugi ulazi", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ona je rekla da Nemačka vidi budućnost Srbije u EU i da će učiniti sve da to Srbija uspešno postigne.

Kada je reč o Kosovu, nemačka kancelarka ocenila je da je potreban napredak u rešavanju graničnih pitanja, ali i dodala da "koraci jesu mogući". "Važno je istaći da mi otvoreno govorimo o svim temama i da smo zaista uvereni da su EU potrebne zemlje zapadnog Balkana i da ćemo napredak postići ako rešimo situaciju u tom regionu", rekla je Angela Merkel.

EU kompletna samo sa zapadnim Balkanom

Predsednik Tadić je po završetku razgovora sa Merkelovom istakao: "Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi zelimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu". Tadić je rekao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU već jednake standarde kao i za druge zemlje, ocenjujući da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke. Tadić je istakao i da je međuregionalna saradnja centralna tačka politike Srbije i da jugoistočna Evropa nema izvesniju budućnost od one u EU. Evropska unija nikad neće biti kompletirana ako ne bude integrisala i zapadni Balkan, rekao je Tadić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 20:00

    11°C
  • 23:00

    9°C
  • 02:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI