Merkelova s razlogom zaobišla BiH

  • BiH
  • 24. Aug 2011.

Član njemačkog Bundestaga Rajner Štiner rekao je da je njemačka kancelarka Angela Merkel razočarana zbog neuspjelih razgovora sa političkim liderima u BiH.

Merkelova s razlogom zaobišla BiH

Štiner je rekao da je nedolazak Merkelove u BiH svojevrsna poruka domaćoj javnosti. On je istakao da se u BiH stvari ne odvijaju "onako kako bi svi htjeli " i podsjetio da je gotovo godinu dana BiH bez državne vlasti, gdje istovremeno institucije blokiraju jedna drugu.

Dodao je da se kancelarka Merkel lično angažovala kako bi se situacija u BiH promijenila, te da se sastala s predsjednicima stranaka iz BiH dva puta, krajem prošle i početkom ove godine.

"To je veoma neuobičajeno i predstavljalo je pokušaj njemačkog vrha da pomogne i gurne stvari u BiH naprijed", rekao je Štiner i naglasio da je ona zaobišla BiH jer je veoma razočarana što njeni napori nisu dali rezultate i što se stvari ne popravljaju.

S druge strane, dolazak Merkelove u Hrvatsku i Srbiju predstavlja pozitivan signal za region, izjavio je Štiner. "Vrlo je važna činjenica da Merkel posećuje region zapadnog Balkana", rekao je njemački poslanik i dodao da NJemačka s pažnjom prati razvoj situacije.

"Merkel će i Srbiji poslati poruku da se situacija na Kosovu mora raščistiti. Mi imamo jasnu poziciju, EU koncept dobrosusjedstva. Ako ove dve države, Srbija i Kosovo, ne mogu živjeti u takvim odnosima, njihov put ka EU biće zaustavljen", rekao Štiner.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA