Počeo štrajk u Šećerani

Radnici Fabrike šećera Bijeljina stupili su danas u štrajk zato što mjesecima ne primaju plate niti su uspjeli pokušaji da sa nadležnim institucijama Srpske pronađu rješenje za ovo preduzeće.

Počeo štrajk u Šećerani

Direktor Fabrike Bojan Mrđa potvrdio je Srni da su radnici jutros prekinuli proizvodnju i nalaze se u krugu fabrike, a ukoliko niko od nadležnih institucija ne reaguje, oni će krenuti u mirne proteste ispred zgrade opštine Bijeljina, a potom i ispred Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

U dopisu koji će proslijediti Vladi Srpske i svim nadležnim institucijama u Republici i u BiH, zaposleni, njih 85, zamolili su sve institucije u državi i odgovorne predstavnike Srpske da u roku od pet dana nađu rješenje i omoguće da fabrika nastavi rad kako bi se spriječile moguće višemilionske štete.

"Mi ne želimo da budemo taoci (većinskog vlasnika) Zorana Ćopića i istrage koja nas se ne tiče, nego tražimo da se u što kraćem roku stvore uslovi za nastavak proizvodnje i isplatu potraživanja", navode radnici koji ističu da je Šećerana gigant koji svojim radom može da obezbijedi posao i prehrani na desetine hiljada ljudi. Zaposleni ističu da će protesti, ''koji su im jedino preostali'', biti mirni.

Stojimo na usluzi 24 sata dnevno na pomoći radi rješavanja pitanja fabrike. Po pozitivnom rješenju statusa fabrike, spremni smo da danonoćno radimo na pripremi fabrike i ostvarenju zadataka iz Plana remonta i rekonstrukcija za 2011. godinu", navode zaposleni.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske Miroslav Milovanović rekao je ranije da budućnost bijeljinske Šećerane u ovom trenutku nije svijetla, a problem nisu samo dugovanja prema radnicima već i velika dugovanja prema dobavljačima.

On je podsjetio da nisu uspjeli pregovori sa jedinim zainteresovanim investitorom, Poljoprivrednom zadrugom "Jankovci" iz Hrvatske, koji su trajali šest mjeseci, jer zbog pravne nemogućnosti Vlada nije mogla dati ovom investitoru garanciju na oko 63 odsto akcija Šećerane.

Radnici bijeljinske šećerane juče su nekoliko sati razgovarali sa predsjednikom Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Srpske Jovom Jovanovićem i rukovodstvom preduzeća nakon čega su odlučili da istraju u svojim zahtjevima, započnu najavljeni štrajk kojim traže regulisanje statusa Fabrike, isplatu zaostalih potraživanja prema radnicima i povezivanje radnog staža.

Za pitanje opstanka Šećerane čeka se odluka Specijalnog tužilaštva Srpske u slučaju Zorana Ćopića, koji je u aprilu uhapšen pod sumnjom da je šećeranu u Bijeljini iskoristio za pranje novca pljevljanskog narkobosa Darka Šarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA