Najzaduženiji Banjaluka, Bijeljina i Prijedor

Ukupna zaduženost opština i gradova u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iznosila je 290,4 miliona maraka, a najzaduženija je Banjaluka, koja ima 76,4 miliona maraka obaveza po osnovu kredita.

Najzaduženiji Banjaluka, Bijeljina i Prijedor

U Ministarstvu finansija RS "Glasu Srpske" rekli su da je druga po zaduženosti Bijeljina, koja ima 35,6 miliona maraka duga prema kreditorima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Među deset najzaduženijih opština je i Prijedor sa 30,2 miliona maraka, Doboj sa 15,3 miliona, Srbac sa 12,7 miliona, Gradiška sa 9,8 miliona, te Laktaši sa 6,9 miliona maraka - istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da slijedi opština Šamac sa 6,7 miliona maraka duga, Kotor Varoš sa 6,5 miliona i Modriča, koja otplaćuje 5,5 miliona maraka kredita. Istakli su da je teško predvidjeti kada opštine treba da zatvore sva svoja dugovanja.

- Posmatranje samo jednog kriterijuma, posebno roka otplate, nema nikakvog smisla, posebno kada je riječ o veoma povoljnim kreditima koji imaju duge grejs periode - kazali su u Ministarstvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je "Glasu Srpske" da su sva zaduženja ovog grada opravdana, jer se bez njih ne bi mogli realizovati projekti od velikog interesa.

- Svi projekti se odnose na izgradnju infrastrukturnih objekata, vodovodne i kanalizacione mreže na gradskom području, snabdijevanje vodom na seoskom području, sanaciju objekata oštećenih u poplavama, rekonstrukciju vrtića i ambulanti, izgradnju putne mreže i javne rasvjete - rekao je Davidović i dodao da je u prošloj godini za otplatu kredita, glavnica i kamata, izdvojeno oko 11 miliona maraka.

- Rok za otplatu aktuelnih kredita je 2030. godina - istakao je Davidović.

Načelnik opštine Srbac Živko Mikulić rekao je da je ova opština zadužena sa oko 12 odsto od iznosa redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, a dozvoljeno je 18 odsto.

- Od kredita se finansiraju projekti izgradnje infrastrukture, putni i vodovodni projekti - rekao je Mikulić.

Opštinama je neophodna saglasnost Ministarstva finansija RS ukoliko žele da se zaduže, pa na taj način u Vladi Srpske imaju mehanizme da kontrolišu koliko će se ko kreditno zadužiti.

- Godišnji anuitet koji opština plaća po osnovu svih kreditnih zaduženja ne smije biti veći od 18 odsto prihoda. Te uslove ispunjavaju sve opštine, te slijedi da nijedna lokalna zajednica nije prekomjerno zadužena - naglasili su u Ministarstvu.

Nezadužene

Prema podacima Ministarstva finansija RS opštine koje nemaju obaveza po osnovu kreditnih sredstava su one najmanje Istočni Drvar, Istočni Mostar, Kupres, Trnovo, Krupa na Uni, Jezero, Vukosavlje, Šekovići, Rudo i Osmaci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA