Srpski poslanici pokrenuće istragu o nestanku 11 tona eksploziva

Srpski poslanici u parlamentu BiH zatražiće od Agencije za istragu i zaštitu BiH i Tužilaštva BiH da pokrenu istragu u vezi sa nestankom 11 tona eksploziva TNT, jer smatraju da bi, u slučaju da se ova količina oružja nađe u rukama islamskih terorista, mogla biti ugrožena bezbjednost zemlje.

Srpski poslanici pokrenuće istragu o nestanku 11 tona eksploziva

Predsjedavajuća Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da je pitanje bezbjednosti BiH ugroženo godinama zbog sumnjivog uništavanja viškova naoružanja i eksplozivnih naprava.

"Ukazivali smo na mogućnost da se tim naoružanjem švercuje i da se ono izvozi u strane zemlje", rekla je Majkićeva za "Večernje novosti", ističući da odgovorni za ove propuste moraju biti najoštrije sankcionisani.

Pitanje razotkrivanja "afere eksploziv" pokrenuo je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović koji je na sjednici Predsjedništva 24. avgusta od ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića zatražio da za sedam dana ispita slučaj i dostavi izvještaj kolektivnom šefu države.

U kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH "Novostima" je potvrđeno da će Radmanović insistirati da bude utvrđeno gdje je i kako nestao eksploziv. "Ako je to tačno, to je ogroman bezbjednosni problem za BiH", rekao je Radmanović. Cikotić rekao je da nema informacija o nestanku eksploziva.

I zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac kaže da mu nije poznato gdje je nestalo 11 tona eksploziva. Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaće da obučen terorista sa samo pet kilograma eksploziva može da ubije mnogo ljudi i da napravi pravi bezbjednosni haos u zemlji.

"Ne smijemo ni pomisliti šta bi se moglo desiti ako bi 11 tona eksploziva došlo u njihove ruke", rekao je Ćeranić i dodao da je druga mogućnost da je eksploziv ilegalno izvezen i prodat u inostranstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA