Premijer Japana podneo ostavku

Japanski premijer Naoto Kan je danas saopštio da podnosi ostavku, skoro tri meseca posle prvog nagoveštaja da će se povući pošto budu usvojeni zakoni koji su danas prošli u parlamentu.

Premijer Japana podneo ostavku
On je, kako prenosi agencija Kjodo, rekao da će podneti ostavku i na mesto lidera vladajuće Demokratske partije Japana (DPJ). ''Podnosim ostavku na mestu predsednika partije sa današnjim danom. Napustiću mesto premijera čim se bude donela odluka o nasledniku", rekao je Kan predstavnicima DPJ.

Kan je na mesto premijera došao pre nešto oko godinu dana, a njegov rad je zasenjen teškim zemljotresom i cunamijom od 11. marta, kao i naknadnom nuklearnom katastrofom u Fukušimi.

Odmah nakon nuklearne katastrofe Kan je kritikovan od strane opozicije i stanovništva, koji su ga optuživali da nije imao adekvatan odgovor na ovu katastrofu, pa je bilo samo pitanje vremena kada će podneti ostavku. Popularnost DPJ, posle nuklearne katastrofe u Fukušimi, je pala za 15 odsto. Inače u poslednjih pet godina u Japanu je promenjeno pet premijera.

Izbor novog šefa DPJ, koji će biti najverovatnije i novi premijer, očekuje se u ponedeljak. U utorak bi on mogao biti izabran i za premijera. Velike šanse na mesto šefa DPJ imaju bivši šef japanske diplomatije Seiđi Maehara, kao i ministar finansija Jošihiko Noda.

Kan je već početkom juna najavio da je spreman da podnese ostavku, čim budu prošla tri važna zakona - vanredni budžet za obnovu zemlje, zakon o finansiranju vanrednog budžeta, kao i zakon o podsticanju obnovljive energije. Dok je prvi zakon prošao parlament u još u julu, poslanici su danas izglasali i ostala dva zakona i time omogućili povlačenje Kana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA