Gadafi lociran?

Izvori iz kancelarije francuskog predsjednika Nikole Sarkozija izjavili su danas da je libijski lider Moamer Gadafi lociran i da se nalazi u rodnom gradu Sirti, piše francuski dnevnik "Parizijen.

Gadafi lociran?

Grad je danas bio meta bombardera NATO. Iz kancelarije francuskog predsjednika danas je saopšteno da će Sarkozi, kao i britanski premijer Dejvid Kameron, otputovati u Libiju što je prije moguće, ali samo nakon što Gadafi bude uhapšen. List navodi da ova posjeta, najvjerovatnije, neće biti prije 1. septembra kada će u Parizu biti održan međunarodni samit o budućnosti Libije.

KRVAVI OBRAČUN U TRIPOLIЈU

Pobunjenici, uz velike žrtve na obe strane, metar po metar osvajaju četvrt Abu Salim u Tripoliju, gdje se, navodno, nalazi Moamer Gadafi sa sinovima, ali je libijski lider još jednom pokazao žilavost, pozivajući pristalice da "ustanu i istrebe pobunjenike".

Pobunjenici su potpuno svjesni činjenice da ne mogu da proglase konačnu pobjedu sve dok ne uhvate ili ubiju Moamera Gadafija i njegove sinove, o čijem se mjestu boravka, osim glasina često praćenih pucnjavom i eksplozijama, ništa pouzdano ne zna.

Poslednja informacija do koje je došao tim obavještajaca koji "hvata Gadafija" u ruševine su pretvorile nekoliko zgrada u naselju Abu Selim, koje su ustanici satima zasipali vatrom iz ručnih bacača i protivavionskih topova, nadajući se da će takva kanonada na čistinu istjerati koga iz porodice Gadafi. Ulice tog dijela grada prekrivene su žrtvama novog talasa borbi. Istovremeno, ustanici pljačkaju radnje i stanove.

Ni poslije desetak sati pucnjave to se nije dogodilo, pa se pojavila nova teorija - Gadafi je u rodnoj Sirti, gdje čeka konačni obračun sa pobunjenicima, čije je napredovanje u priličnoj mjeri poremetila artiljerija libijske vojske.

AFRIČKA UNIЈA NEĆE PRIZNATI POBUNJENIČKU VLAST

Afrička unija (AU) neće priznati Nacionalni prelazni savjet libijskih pobunjenika na samitu u Adis Abebi, izjavile su danas zapadne diplomate. "Veliki uticaj u Savjetu za mir i bezbjednost Afričke unije imaju zemlje koje su podržavale libijskog lidera Moamera Gadafija u prošlosti ili mu duguju usluge.

Oni neće prizanti prelazni savjet", rekao diplomata blizak pregovorima koji se vode iza zatvorenih vrata. Drugi zapadni diplomata potvrdio je ovu informaciju. Članice AU treba da promoviše sporazumnu predaju vlasti u Libiji, gdje se vojna faza privodi kraju, izjavio je danas predsjednik komisije ove organizacije Žan Ping u Adis Abebi.

Sastanku prisustvuju samo trojica šefova država od 15 članica Savjeta za mir i bezbjednost - predsjednik DŽibutija Ismael Omar Gule, Ugande Јuveri Museveni i Јužnoafričke Republike Јakob Zuma, koji je predsjedavajući umjesto kolege iz Burundija Pjera Nkurunziza, koji nije došao.

Zamjenik generalnog sekretara UN Aša-Rosa Migiro, koja prisustvuje sastanku, rekla je da je bilo razlike u stavovima između AU i njenih partnera o libijskom problemu, ali da je vrijeme da se gleda u budućnost.

UN ODMRZLE 1,5 MILIЈARDU ZA LIBIЈU

Komitet za sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je američki prijedlog da se odmrzne 1,5 milijardi dolara libijskih sredstava, koja će biti upućena kao humanitarna i druga pomoć Libiji.Odluka, za koju je neophodna jednoglasnost, donesena je pošto se sa njom saglasila Јužna Afrika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA