"Oluja" ne bi uspela da su se Srbi branili

Vojna operacija "Oluja" nije nikakav herojski uspeh hrvatske vojske, a uspela je samo zato što su se Srbi povukli, stoji u izveštaju koji je američka ambasada u Zagrebu poslala u Vašington, a koji je objavljen na sajtu Vikiliks.

"Oluja" ne bi uspela da su se Srbi branili

Sajt Džulijana Asanža preplavljen je hiljadama poverljivih diplomatskih depeša iz Hrvatske u kojima američki zvaničnici govore o hrvatskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici, stanju u privredi i turizmu, sve do bizarnih detalja, poput izveštaja o poseti američkih diplomata, svadbi u slavonskom mestu Đulovac, na kojoj je goste zabavljao orkestar sastavljen od Hrvata i Srba.

Prenoseći reči dvojice kanadskih oficira Alena Furanda i njegovog podređenog, pukovnika Balfura, američki zvaničnici u depeši iz 1995. godine pišu da je odluka o povlačenju Srba, a ne junaštvo u borbi, bio glavni ključ za hrvatsku pobedu, kao i to da su neke jedinice Hrvatske vojske izgledale kao bande razbojnika.

U vreme "Oluje", američki senatori Mark Vorner i Džon Keri sastali su se u Kninu sa generalom Ivanom Čermakom i razgovarali o efektima vojne operacije, piše u izveštaju. Predstavnici UN upozorili su Vornera i Kerija da je "Oluja" bila brutalna, da su kršena ljudska prava i da je organizovano opsežno spaljivanje srpskih domova i sela.

Međutim, Keri i Vorner su u svom izveštaju naveli da su videli samo nekoliko spaljenih kuća na području Knina. Jedan kanadski posmatrač je primetio da je hrvatski vojnik pozirao za fotografisanje sa starijim Srbinom kao trofejom, a da je posle taj Srbin pronađen u obližnjem polju sa metkom u glavi, napisali su Amerikanci u svom izveštaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    7°C
  • 11:00

    10°C
  • 14:00

    14°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

145 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI