Indija: Bez milosti za atentatore

Tri osobe koje su osuđene na smrt zbog atentata na bivšeg indijskog premijera Radživa Gandija biće obešene početkom idućeg meseca, najavljuju u Nju Delhiju.

Indija: Bez milosti za atentatore

Prema saopštenju, trojica osuđenih će biti obešeni 8. septembra, pošto je predsednik Indije odbacio njihovu molbu za pomilovanje, javila je agencija AFP.Ukoliko ova presuda bude izvršena, biće to prvo pogubljenje u Indiji od 2004. godine, kada je izvršena egzekucija nad jednim muškarcem koji je silovao i ubio14-godišnju devojčicu.

"Trojica osuđenih su informirsana da će nad njima biti izvršena smrtna kazna", potvrdila je uprava zatvora u gradu Velore, na jugu zemlje. Trojica osuđenih su pripadnici militantne grupe Tamilski tigrovi koja se u Šri lanki bore za autonomiju svoga naroda. Njihova puna imena nisu saopštena. Oni su osuđeni na smrt zato što je sud utvrdio da su 21. maja 1991. godine organizovali atenatat na bivšeg premijera Radživa Gandija, koji je navodno pomagao vlastima u Šri Lanki u borbi protiv pobunjenika.

Atentat je izveden na jednom preduzbornom skupu, kada je žena- samoubica u Gandijevoj blizini aktivirala eksploziv. Tamilski Tigrovi uporno demantuju da su imali bilo kakvu ulogu u atentatu na Radživa Gandija Radživ Gandi je bio potomak poznate dinastije u Indiji i postao je premijer pošto su Siki u oktobru 1984. godine izvršili atentat na njegovu majku Indiru Gandi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA