Radioaktivni plutonijum otiče iz elektrane Fukušima

Veoma otrovni radioaktivni plutonijum (vreme poluraspada 24.000 godina) zagađuje zemljište oko nuklearne elektrane “Fukušima”.

Radioaktivni plutonijum otiče iz elektrane Fukušima

Smrtonosni nuklearni materijal u međuvremenu je otkriven čak i izvan postrojenja, saopštila je energetska kompanija "Tepko". Plutonijum je otkriven na više mesta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Situacija je veoma ozbiljna. Činimo sve što možemo, kako bi šteta bila što manja", rekao je portparol vlade Jukio Edano. Radioaktivni materijal sada očigledno neprekidno otiče u zemlju. Japanski premijer Naoto Kan ocenio je situaciju kao "nepredvidivu".

Kan je odbacio optužbe da je svojom posetom nukelarki dan nakon zemljotresa omeo radove na spasavanju. Opozicija je, naime, optužila Kana da je njegov boravak u elektrani sprečio radnike da ispuste vazduh ih reaktora 2 kako bi smanjili pritisak u njemu.

Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je da je neophodno sprečiti zagrevanje i sušenje gorivnih šipki zbog čega je neizbežno nastaviti sa hlađenjem te da prioritet mora biti ubrizgavanje vode.

Američka agencija za ekološku zaštitu saopštila je da su primećeni tragovi radijacije u kišnici na severoistoku SAD, ali da pronađeni nivo ne predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.

Kinesko Ministarstvo za zaštitu ekologije navodi da su "ekstremno niski nivoi" doza radioaktivnog materijala "jod-131" pronađeni u priobalskim oblastima, uključujući Đijangsu, Šangaj, Žeđijang, Anhui, Guangdong i Guangsi.

 

20°

  • 14:00

    20°C
  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
Umjereno oblačno

189 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI