Al Kaida napala "saveznike Gadafija"

Teroristička organizacija Al Kaida u Islamskom Magrebu preuzela je odgovornost za dvostruki samoubilački bombaški napad u Alžiru, u kojem je u petak ubijeno 18 ljudi. Al Kaida je optužila alžirske vlasti za podržavanje režima lidera susedne Libije Moamera el Gadafija.

Al Kaida napala "saveznike Gadafija"

Meta napada bila je alžirska vojna akademija, a u eksploziji motocikla koji je bio napunjen eksplozivom poginuli su i oficiri iz Sirije i Tunisa, koji su tu bili na obuci.

U saopštenju dostavljenom agenciji Fras pres navodi se da Al Kaida u islamskom Magrebu "preuzima odgvovornost za dve operacije" koje su izvedene u petak, a čija je meta bilo "jezgro alžirske vojne institucije u Čerčelu", oko 100 kilometara od prestonice Alžira.

Autentičnost saopštenja, koju je poslao čovek koji se predstavio kao zvaničnik za informacije te organizacije Salah Abou Mohamed, nije mogla odmah da bude potvrđena.

Vojna akademija koja je bila meta napada predstavlja "najvažniji simbol alžirskog režima", koji se u tekstu optužuje za podržavanje Gadafijeve vlasti. Alžirsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je poginulo 16 vojnika i dva civila, a da je 26 ljudi ranjeno u napadima u Čerčelu, dok Al Kaida tvrdi da je bilo 36 žrtava i više od 35 ranjenih.

Libijski pobunjenici su optuživali Alžir da Gadafijevom režimu obezbeđuje plaćenike, što alžirska vlada demantuje. Aližir još nije priznao pobunjenički Nacionalni prelazni savet, niti je pozivao Gadafija da napusti vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA