U Bijeljini projekat vrijedan 1,5 miliona evra

Na području opštine Bijeljina u toku je provođenje projekta "Učešće javnosti u odgovornom upravljanju životnom sredinom" koji realizuje Ekološko udruženje "Eko-put" u saradnji sa nevladinom organizaciojm "Eko-Leonardo".

U Bijeljini projekat vrijedan 1,5 miliona evra

Ovaj projekat realizuje se u sklopu UNDP-ovog projekta ''Jačanje lokalne demokratije dva - LOD dva'', koji finansira EU sa 1,5 miliona evra. Cilj projekta je da se dostigne kvalitativan status učešća javnosti u odgovornom upravljanju životnom sredinom kroz mobilisanje građanskog aktivizma i volonterizma, te jačanjem zajedničke vizije.

Predsjednik udruženja "Eko-put" Snežana Jagodić-Vujić rekla je da su ekološka udruženja uočila da je na području opštine Bijeljina evidentna opasnost od izlivanja rijeka Drine i Save, te da je očigledno da je neizgrađena ekološka svijest o potrebi razvoja volonterizma i građanskog aktivizma.

"Nakon katastrofalnih poplava, koje su u decembru prošle godine, zadesile i opštinu Bijeljina problem je postao evidentan. Veliki broj drinskih kanala, otoka, starača, bara i vještačkih jezera nije mogao da primi nabujalu vodu, jer je većina tih tokova uništena pregrađivanjem i pretvaranjem u divlje deponije, te nove puteve, do čega je doveo nesinhronizovan stav lokalnih vlasti, službe za uzbunjivanje u slučaju elementarnih nepogoda, kao i izuzetno nemaran odnos stanovništva mjesnih zajednica koje gravitiraju na ove dvije rijeke", navela je Jagodić-Vujić.

Prema njenim riječima, provođenjem ovog projekta biće postignut bitan iskorak, odnosno započeto uspostavljanje dobre komunikacije i zajedničkog djelovanja javnosti i vlasti, kako se u budućnosti slični problemi ne bi ponovili.

"Tokom provođenja projekta biće osnovan i mehanizam rada volonterskog servisa ekološke patrole pod nazivom `Čuvari životne sredine`, koja će biti sastavljena od aktivista iz ekoloških udruženja i omladinaca i studenata za redovan monitoring i uočavanje problema i promjena stanja životne sredine", dodala je Jagodić-Vujić.

Ona je dodala da je planirano i lociranje i uočavanje vodenih površina koje treba zaštititi u slivu rijeka Drine i Save. "Konstantnim monitoringom i obilaskom terena, uočavanjem i sankcionisanjem pojedinaca i firmi koji direktno doprinose ovako lošem stanju vodenih tokova, iniciranjem lokalnog stanovništva, naročito onog koje gravitira oko ove dvije rijeke, možemo obezbijediti preduslove, smjernice i detaljan plan aktivnosti svih aktera na rješavanju uočenog problema", navela je Vujićeva.

Iz Udruženja "Eko-put" navode da sa kampanjom - o potrebi zaštite voda i zaštite od voda i postojanjem stalne volonterske ekološke patrole koja će raditi sinhronizovano sa komunalnom policijom, lokalnim vlastima i stanovništvom, počinje novi odnos dobre prakse prema životnoj sredini.

Projekat UNDP-a "Jačanje lokalne demokratije", koji finansira EU, realizuje se kako bi se doprinijelo demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju BiH kroz podršku odabranim opštinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA