Tači: Tadić i ja ne smemo da propustimo priliku

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da poslednji događaji na severu Kosova i nastavak pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU pružaju priliku za prevazilaženje podela na Zapadnom Balkanu i napredak ka zajedničkom cilju, članstvu u EU.

Tači: Tadić i ja ne smemo da propustimo priliku

„Verujem da smo stigli do presudnog trenutka u istoriji Zapadnog Balkana i da se celom regionu pruža prilika da konačno zatvori ovo poglavlje naše istorije ispunjeno nasiljem i previranjima", naveo je Tači u autorskom tekstu objavljenom danas u njujorškom dnevnom listu Volstrit džornal.

Tači je ocenio da je posle prošlogodišnjeg mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i odluke Beograda da uhapsi i izruči haškog optuženika Ratka Mladića došlo do „suštinskih promena" u politici na Balkanu.

On je dodao da te promene doprinose zajedničkom cilju svih zemalja Zapadnog Balkana - članstvu u EU. „Ovakav pozitivan razvoj događaja stvorio je jedinstvenu priliku koju sada moramo zajedno da iskoristimo. Pregovori koji počinju u petak u Briselu predstavljaju šansu da ubrzamo napredak ka zajedničkom cilju", naveo je Tači.

On je podsetio da je nemačka kancelarka Angela Merkel prošle nedelje u Beogradu izjavila da su normalizacija odnosa sa Prištinom i ukidanje paralelnih struktura na Kosovu ključ za napredak Srbije ka članstvu u EU i ponovo pozvao kosovske Srbe da se u potpunosti integrišu u multietničko Kosovo.

Krajem jula kosovske specijalne jedinice Rosu pokušale su da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, prelaz Jarinje je zatim zapaljen, kosovski Srbi su uveli danonoćne blokade puteva, a posle pregovora je Kfor preuzeo obezbeđenje prelaza.

Tači je ocenio da je na severu Kosova tek počelo uspostavljanje zakona i normalnog života i da predstoji još mnogo posla, kao i da je „ključno" da međunarodna zajednica u potpunosti odigra svoju ulogu u tom procesu. Uz ocenu da „taj poslednji korak ima ogroman značaj za Kosovo, Zapadni Balkan i Evropu", Tači je istakao da će „rešavanjem problema na severu Kosova i normalizacijom odnosa sa Srbijom biti okončano 20 godina oštrih podela i sukoba".

„Želimo da svim ljudima na Balkanu pružimo priliku da gledaju u budućnost. Predsednik Srbije Boris Tadić i ja ne smemo da propustimo tu priliku", zaključio je Tači u tekstu objavljenom u Volstrit džornalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA