BiH treba da osudi nasilje albanaca na Kosovu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi BiH na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Kosovu i Metohiji trebalo da podrži osudu jednostranog nasilja albanske strane.

BiH treba da osudi nasilje albanaca na Kosovu

"U ovom trenutku nije mi poznato da li će se u tome uspjeti ili ne. RS ostaje posvećena politici nepriznavanja Kosova", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci. Dodik je rekao da se u BiH veoma teško dolazilo do zajedničkih stavova, pogotovo kada su oni motivisani različitim pogledima na situaciju u vezi sa Kosovom, koje je često na dnevnom redu sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

"Sada je riječ o specifičnom pitanju a to je jednostrana upotreba nasilja albanske strane, što Srbija i ostale zemlje kao što je Rusija pokušavaju da osude i što bi trebalo da podrž i BiH", zaključio je Dodik.

Dodik je ponovio da je u vezi sa Kosovom napravljen međunarodni pravni presedan ili pravno nasilje koje je dovelo do jednostranog priznanja Kosova od strane velikih sila, ne uvažavajući realnost i potcjenjujući Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"Sve to skupa je dovelo do situacije u kojoj se danas nalaze Srbija i srpski nacionalni korpus na ovim prostorima. Razumijemo da je Kosovo jedno od najvažnijih državnih pitanja Republike Srbije, ali isto tako smatramo da jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja Srbije treba da budu Srbi izvan Srbije, od kojih je najvažniji dio koncentrisan u RS", istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je rekao da je BiH zemlja pod protektoratom međunarodne zajednice, i da je prvi put da takva zemlja bude članica Savjeta bezbjednostu UN.

"Imajući u vidu nesređene unutrašnje odnose i činjenicu da u značajnoj mjeri Bosnom i Hercegovinom upravljaju stranci, gotovo je dovedeno do apsurda da je BiH članica Savjeta bezbjednosti", naglasio je predsjednik RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA