Zakon o pravima boraca na sjednici parlamenta u Septembru

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da bi Narodna skupština u septembru trebalo da razmatra zakon o pravima boraca jer na to obavezuje dinamika o donošenju zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zakon o pravima boraca na sjednici parlamenta u Septembru

Đokić je apelovao da boračke organizacija imaju razumijevanja i da zajedno sa resornim ministarstvom rade na iznalaženju prihvatljivih rješenja koja će na pravičan način riješiti pitanja statusa boraca i novčanih nadoknada.

"U Ministarstvu smo proteklih nedjelja intenzivno proučavali i analizirali na koji bi način kategorija boračkog dodatka mogla biti uvedena i na mjesečnom nivou, ali da to pravo borci ostvaruju u određenom trenutku života. Nije isto ako borac to pravo ostvaruje u 52 ili u 63 godini života", napomenuo je Đokić.

On je dodao da je danas održana sjednica Radne grupe za izradu zakona o pravima boraca na kojoj je, između ostalog, razmatrano kako da borački dodatak jednako uživaju svi borci koji dođu do određenih godina starosti.

"Za nekoliko dana sigurno će biti poznato da li je granica za uvođenje boraca u to pravo 62, 64 godine", dodao je Đokić. On je podsjetio da Srpska na godišnjem nivou izdvaja više od 250 miliona KM za finansijsku pomoć i podršku borcima, što je oko četvrtine budžeta RS.

"Bilo bi bolje kada bi RS mogla više, ali u ovom trenutku nemamo novih dodatnih izvora", naglasio je Đokić, dodajući da sa postojećim sredstvima treba raspolagati na pravičan način. Predstavnici boračkih organizacija u Srpskoj ranije su saopštili da nisu zadovoljni predloženom radnom verzijom zakona o pravima boraca i najavili da će do 20. septembra oni sačiniti svoju radnu verziju ovog zakona.

Oni smatraju da je usvajanjem Nacrta zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS stvorena velika konfuzija kod boraca, jer su postojala brojna politička obećanja da će prava biti razrađena kroz novi zakon o pravima boraca.

Narodna skupština RS usvojila je 20. jula Nacrt zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se propisuje da je uslov za starosnu penziju 65 godina života. Potvrđeno je da se pravo na penziju ostvaruje sa 40 godina staža osiguranja za muškarce, a za žene sa 35 godina staža osiguranja.

Ministar Đokić ranije je izjavio da će se paralelno sa provođenjem javne rasprave o Nacrtu zakona o PIO raditi na izradi novog zakona o pravima boraca, kako bi oba zakona stupila na snagu u januaru iduće godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA