Povećan broj predatora na području Semberije

U lovu na predatore čija se brojnost povećala na području Semberije do sada su odstrijeljene 54 lisice i jedan šakal, izjavio je Srni sekretar Lovačkog udruženja "Semberija" Radenko Božić.

Povećan broj predatora na području Semberije

On kaže da će zbog neočekivano velike brojnosti lisica ove godine lovci biti prinuđeni na veći odstrel i da se planira odstrel još najmanje 20 lisica.

Prema Božićevim riječima, šakal se i ove godine pojavljuje u lovištu uz rijeke, a jedan je odstrijeljen u rejonu Pučila gdje do sada nije bilo ovih opasnih predatora.

"Brojnost šakala za sada nije opasna za lovište u Semberiji, ali to je divljač koja brzo osvaja prostor i moramo biti dosljedni i efikasni da se njihova brojnost drži na najmanjoj mogućoj mjeri", ističe Božić.

On objašnjava da su šakali bezbjedni ukoliko lovci koriste samo pse ptičare, jer su za lov na šakale neophodni psi goniči, terijeri i jazavčari, kakve semberski lovci imaju.

Osim povećane brojnosti predatora i njihovog pomjeranja ka brežuljkastom području nakon velikih poplava proteklih godina, Božić kao problem koji uništava lovište u Semberiji ističe pojavu nomada sa stadima ovaca.

"Nomadi predstavljaju problem u lovištu jer stada ovaca koje dovode iz svih krajeva BiH uništavaju lovište, pogotovo u brežuljkastom dijelu gdje je neočekivano smanjena brojnost divljači, a najviše je uništena zečija populacija", kaže Božić.

Prema njegovim riječima, nakon četiri od sedam lovnih dana ove sezone u Semberiji je prekinut lov na zeca jer je ispunjen godišnji plan i odstrijeljeno 146 zečeva.

Do 12. decembra nastavlja se lov na fazane, a do sada su odstrijeljena 693 fazana od 1.340 koliko je predviđeno godišnjim planom. Božić ističe da su lovci ove godine povećali redovan unos fazanske divljači u lovište sa planiranih 3.000 na 4.500.

On kaže da je i broj srneće divljači u lovištu Semberije posljednjih godina izuzetno popravljen i doveden na predratno stanje.

Lovačko udruženje "Semberija" Bijeljina ima više od 800 lovaca, a gazduje lovištem površine 42.204 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA