Za studentski život mjesečno i do 700 KM

Studentu koji će živjeti u jednom od studentskih domova u RS, te ako se hrani isključivo u menzi, mjesečno u prosjeku sa svim dodatnim troškovima treba oko 350 maraka, dok oni koji budu iznajmljivali smještaj i kupovali hranu, čak i ako budu živjeli skromno, ovu računicu mogu da dupliraju, jer im treba oko 700 maraka.

Za studentski život mjesečno i do 700 KM

U Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci mjesta ima za oko 1.200 studenata, koji krevet mjesečno plaćaju od deset do 15 maraka bez hrane, dok je smeštaj za djecu poginulih boraca i RVI besplatan. - Doručak u studentskim menzama u Banjaluci košta 0,50 KM, ručak 1,20, a večera 0,80 KM, tako da jedan student za 30 dana ishrane mora da izdvoji 75 maraka - istakli su u Studentskom centru u Banjaluci.

Prema riječima direktora Studentskog centra Pale Drage Ivanovića, u domovima ima ukupno 560 mjesta za studente. - Studenti tokom akademske godine plaćaju 85 maraka mjesečno za krevet i tri obroka dnevno. Ove godine za 94 brucoša omogućen je smještaj, a za ostale krevete konkurisaće studenti viših godina studija - kazao je Ivanović i dodao da je studentima duplo jeftinije da žive u domu nego privatno.

S obzirom na to da mjesta u sva tri studentska doma u Republici Srpskoj ima za oko dvije hiljade studenata, tek svaki deseti ima šansu da u njemu dobije smeštaj, pa je veliki broj studenata prinuđen da za krevet u privatnom smještaju mjesečno izdvaja najmanje 150 maraka. Tako je za dvosoban stan u centru Banjaluke potrebno izdvojiti od 400 do 600 maraka mjesečno, i to bez režija.

- Studenti koji iznajmljuju dvosobne ili jednosobne stanove obično žive sa više cimera, odnosno dva ili tri, koji zajedno dijele troškove za kiriju i režije, a koje se u prosjeku kreću od 150 do 200 maraka - ističu u agencijama za nekretnine. Studenti koji su u Banjaluku stigli iz okolnih opština, a koji su pronašli privatni smještaj koji je dosta udaljen od fakulteta, moraju da plaćaju i gradski prevoz koji, srećom, ima popust za studente i đake.

- Mjesečna karta za gradski prevoz za studente i đake košta 24,50 maraka - ističu gradski prevoznici u Banjaluci. Brucošima u Srpskoj na početku akademske godine potrebno je i najmanje od 100 do 200 maraka za nabavku udžbenika, dok i studenti sa viših godina imaju troškove za kopiranje raznih skripata, te kupovanje pojedinih knjiga. Za odlazak na predavanje potrebno je kupiti i nekoliko svezaka i olovaka, te i u ovu svrhu izdvojiti dodatnih deset do 15 maraka.

- Osim, svezaka, raznih skripata, kirije, te gradskog prevoza, svakog mjeseca moram i da kupim sredstva za higijenu, za koja mi je neophodno najmanje 15 maraka, a tu je i mobilni telefon koji mi je potreban jer nemam fiksni, a za koji u prosjeku mjesečno izdvojim oko 30 maraka - rekla je Danica Matić, studentkinja ekonomije, koja je u Banjaluku na studij došla iz Doboja.

Školarine

Studenti koji nisu imali sreću da prilikom upisa na fakultet "upadnu" na budžet, moraju da izdvoje novac i za školarine. Tako školarina za samofinansirajuće studente na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj iznosi 440 KM, odnosno 660 KM na Medicinskom fakultetu i studijskim programima Likovne i muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti, odnosno 1.500 KM na studijskom programu TV na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Mjesečni troškovi studenta

Hrana 200 KM
Hrana u menzi 75 KM
Smještaj privatno 150 - 200 KM
Smještaj u domu 10 - 15 KM
Higijena 15 - 20 KM
Telefon 30 KM
Prevoz 24,50 KM
Sveske i olovke 10 - 15 KM
Knjige 100 - 200 KM
Ukupno 355 - 700 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 02:00

    14°C
  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    16°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

123 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 16. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI