Obama proglasio stanje katastrofe u Njujorku i Severnoj Karolini

Američki predsednik Barak Obama danas je stanje u Njujorku i Severnoj Karolini, pogođenim poplavama od uragana "Ajrin", proglasio prirodnom katastrofom, a ukupna šteta od nevremena u SAD procenjena je na više od 10 milijardi dolara.

Obama proglasio stanje katastrofe u Njujorku i Severnoj Karolini

Na osnovu Obamine odluke, te dve države će moći da traže dodatne fondove federalne vlade za otklanjanje posledica nevremena. Od posledica uragana "Ajrin" poginule su 44 osobe u 13 američkih država duž istočne američke obale.

U Vermontu, na kanadskoj granici, poplave i dalje izazivaju haos, dok u državama Njujork i Nju Džerzi vodostaj reka i dalje raste. Na području zahvaćenom uraganom živi oko 40 miliona ljudi. Štetu koju je uragan "Ajrin" načinio u SAD, jedna od vodećih firmi za procenu rizika procenila je na više od 10 milijardi dolara.

Uragan "Ajrin" je načinio značajnu imovinsku štetu. Ekonomska šteta je veća od 10 milijardi dolara, navodi se u izveštaju firme "Ikvat" (EQECAT). Gubici osiguravajućih kompanija su izmedju 1,5 i 2,8 milijardi dolara, od toga oko 60 odsto u tri države - Njujork, Nju Džersi i Konektikat. Agencija "Standard end Purs" je ranije procenila da su gubici osiguravajućih kompanija oko pet milijardi dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 11:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI