Kukuruz u lošem stanju

Najzastupljenija poljoprivredna kultura u Semberiji - kukuruz, nalazi se u veoma lošem stanju, a vremenske prilike ostavile su dosta negativnih posljedica na ovogodišnji rod, smatraju stručnjaci.

Kukuruz u lošem stanju

S druge strane, zbog velike suše i činjenice da će i ove godine biti umanjen rod kukuruza na bijeljinskoj stočnoj pijaci skočila je cijena ove kulture te poljoprivrednici traže 50 do 52 KM po metru (sto kilograma), potvrdili su zaposleni na bijeljinskoj stočnoj pijaci.

Stručnjaci smatraju da je period treće dekade avgusta veoma bitan za nalijevanje zrna i da trenutni agrometeorološki uslovi ne pogoduju razvoju kukuruza. "Ako pogledamo polja pod kukuruzom jasno se može vidjeti šarolika slika sa dosta velikim oscilacijama, kako u porastu i razvoju tako i u pogledu završetka vegetacije.

Kukuruz koji je posijan u optimalnom agrotehničkom roku i gdje je primijenjena puna agrotehnika na vrijeme nalazi se u punoj fazi nalijevanja zrna i prelaska u voštanu fazu, ali mu je ovih dana prijeko potrebna vlaga", rekao je Dragiša Lopandić iz Instituta za kukuruz "Zemun polje".

Vlaga je neophodna, dodaje on, naročito zbog visokih temperatura vazduha. "Kasniji usjevi, odnosno kukuruz koji je posijan u maju, sada je u veoma kritičnom periodu i na mnogim parcelama vegetacija je već završena. Istovremeno, na jednom dijelu parcela zasijanih kukuruzom u Semberiji imamo pojavu crvenila lista i takve biljke se ne mogu više razvijati", istakao je Lopandić i savjetuje neophodnost siliranja.

Prema njegovim riječima, uz nepovoljne vremenske prilike na loše stanje u pogledu razvoja kukuruza uticali su i drugi faktori - prirodna plodnost zemljišta, predsjetvena priprema, plodored, unos mineralnih đubriva, vrijeme sjetve i nivo zaštite od korova i drugih štetočina.

"Zbog svega toga potvrdilo se staro pravilo da njivu treba na vrijeme pripremiti i obraditi i da svako odstupanje od neophodnog nivoa agrotehničkih mjera izaziva velike posljedice", naglasio je Lopandić, koji smatra da je kukuruzu koji je u fazi nalijevanja zrna potrebno još oko 70 litara padavina po metru kvadratnom, kao i znatno niže temperature vazduha.

Ovako ekstremne temperature vazduha i uslovi za razvoj ove biljke kakvi su bili u avgustu, smatra on, dovode u pitanje rod. Lopandić se, ipak, nada da će kukuruz prebroditi krizu i da će se, ukoliko bude kiše, u izvjesnoj mjeri oporaviti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA