Tadić u Viminacijumu dočekuje lidere iz regiona

Predsednik Srbije Boris Tadić biće danas domaćin devetog samita šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi", koji će biti održan u arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca.

Tadić u Viminacijumu dočekuje lidere iz regiona

Na samitu će, pored predsednika Srbije, učestvovati i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije Ivo Josipović, Filip Vujanović, Đorđe Ivanov i Bamir Topi, član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović i predsednik Bugarske Georgi Prvanov.

Učestvovaće i generalna direktorka UNESKO-a Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Andrula Vasiliju i generalni direktor za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Saveta Evrope Gabriela Bataini -Dragoni, grčki ministar kulture i turizma Pavlos Gerulanos.

Nakon plenarnog zasedanja učesnici samita obići će Viminacijum, jedno od najpoznatijih areholoških nalazišta u Evropi. Viminacijum će spremno dočekati učesnike sutrašnjeg Uneskovog samita šefova država jugoistočne Evrope, izjavio je upravnik arheološkog parka ''Viminacijum'' Miomir Korać.

''Spremamo se za veliki događaj", rekao je Korać Tanjugu. ''Viminacijum je uvek bio sjajno istorijsko mesto gde su rado dolazili rimski imperatori. Nije bilo imperatora koji nije dolazio, Hadrijan je čak organizovao dva carska lova dok je Karakala postao imperator u Viminacijumu", dodao je on.

Uoči samita, predsednik Tadić sastao se juče u Beogradu u odvojenim susretima s predsednicima Hrvatske, Crne Gore i Makedonije Ivom Josipovićem, Filipom Vujanovićem i Đorđom Ivanovom i u razgovoru s njima potvrdio spremnost Srbije da unapredi saradnju u regionu.

Na susretu na marginama Uneskovog regionalnog sastanka šefova država jugoistočne Evrope Tadić i Josipović ponovili su međusobnu podršku za priključenje dve države Evropskoj uniji i naglasili da se otvorena pitanja neće rešavati kroz uslovljavanje tih integracija.

Predsednici su istakli da su odnosi Srbije i Hrvatske previše važni, i za dve države i narode, i za region, te da bi neodmerene izjave njihov razvoj dovele u pitanje. U razgovoru sa predsednikom Crne Gore Vujanovićem, Tadić je naglasio da Srbija želi najbliže moguće prijateljske odnose sa tom zemljom i da daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU. Na sastanku s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim Tadić je naveo da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u svim oblastima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA