Moskva i Peking principijelno protiv mešanja u Siriji

Rusija i Kina potvrdile su svoju principijelnu poziciju da se protive spoljnom mešanju u unutrašnje poslove Sirije, javila je danas agencija Itar-Tas, pozivajući se na saopštenje ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Moskva i Peking principijelno protiv mešanja u Siriji

U saopštenju je navedeno da su u jučerašnjem razgovoru zamenik šefa diplomatije Rusije Mihail Bogdanov i kineski ambasador u Moskvi Li Huej istakli da je neophodno potpuno prekinuti nasilje u Siriji, preduzeti neophodne korake za sprovođenje političkih i socijalno-ekonomskih reformi, a takođe uspostaviti širok nacionalni dijalog radi obnove mira i sloge.

Bogdanov i Li su, kako se navodi, razmenili mišljenja o Libiji „između ostalog, o mogućnosti postkrizne obnove te zemlje uz aktivnu međunarodnu pomoć, pre svega po liniji UN i njenog Saveta bezbednosti".

Ruska državna agencija, istovremeno, izveštava iz Bejruta da sirijska opozicija „počinje novi talas protesta na fonu uspeha libijskih pobunjenika".

Pozivajući se na bilten „Sirijska revolucija" početak novog talasa antivladinih istupa daće još jedan „gnevni petak" u zemlji, posle podnevne molitve pod motom „Bolje smrt, nego poniženje".

Itar-Tas s navodi da učesnici uličnih protesta traže od međunarodne zajednice i svetskih medija „veću pažnju prema sirijskim događajima".

Ruska agencija izveštava da su juče snage bezbednosti više puta primenjivali silu za rasturanje demonstracija na kojima se traži smena predsednika Bašara el Asada, kao i da sirijske grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u sukobima sa policijom i članovima poluvojne provladine formacije „Šabiha" poginulo osam ljudi u različitim delovima zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA