Teški metali i opasne materije u voću i povrću na pijacama

Prisustvo teških metala i drugih opasnih materija u voću i povrću gotovo da ne kontroliše i ne analizira nijedna inspekcija, iako velike količine na pijace stižu iz industrijskih zona i sa njiva koje se nalaze kraj frekventnih saobraćajnica.

Teški metali i opasne materije u voću i povrću na pijacama

"Najpodložnije teškim metalima su namirnice biljnog porijekla, a preko njih ljudi u organizam unose ove metale koji neće izazvati akutno trovanje, ili vrlo rijetko, ali dugoročnom upotrebom mogu uticati na pojavu malignih oboljenja", rekao je Srni direktor Veterinarskog zavoda u Bijeljini Zoran Brkić.

On je upozorio da, kada je riječ o malignitetima, u najznačajniju grupu teških metala spadaju olovo, živa, arsen, za koje je dokazano da su kancerogeni.

"Prisustvo teških metala u voću i povrću u sembersko-majevičkom kraju posljedica je npr. prisustva rudnika u blizini, nanošenje pepela i ugljene prašine, te velikog broja automobila koji ispuštaju olovo", rekao je Brkić, naglasivši da je apsorpciji olova naročito podložno lisnato povrće, kao i da su u opasnosti naročito biljke sa njiva pored prometnih saobraćajnica.

Brkić apeluje na potrošače da voće i povrće duže ispiraju pod mlazom vode ili da ga u vodi u kojoj je rastopljena kašičica sode bikarbone ostave i do pola sata prije konzumiranja. Ljekari napominju da nisu rađena istraživanja koliki je uticaj štetnih materija iz hrane na zdravlje ljudi.

Teški metali iz povrća sigurno ne mogu dovesti do akutnog trovanja, jer je riječ o malim koncentracijama. Ipak, njihovo kumulativno dejstvo sa toksinima iz vode i vazduha sigurno može oštetiti zdravlje ljudi. Kod veće koncentracije olova najugroženija su djeca, jer olovo izaziva promjene na CNS-u i digestivnom traktu.

Arsen, veoma toksična materija, izaziva kancerogena i kardiovaskulana oboljenja, ali se on može naći mnogo više i češće u vodi nego u hrani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA