Sredstva za sterilizaciju uzrok smrti trudnica u Južnoj Koreji

Sredstva za sterilizaciju, korišćena u kućnim ovlaživačima vazduha, su verovatno izazvala misterioznu smrt četiri južnokorejske trudnice ove godine, saopštili su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Sredstva za sterilizaciju uzrok smrti trudnica u Južnoj Koreji

Pomenuta ustanova je počela istragu pošto je od 2004. godine prijavljeno 28 slučajeva plućne bolesti nepoznatog uzroka, od kojih mnogi ove godine. Pri tome su obolele često bile u drugom stanju, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Utvrđeno je da jedan sastojak sredstva za sterilizaciju, koje su sve žrtve koristile u ovlaživačima vazduha, može ozbiljno da ošteti ćelije pluća. Istraga je pokazala da su oni koji su u svoje ovlaživače vazduha dodavali sredstvo za sterilizaciju, bili pod neverovatnim 47,3 puta većim rizikom od oštećenja pluća nego korisnici ovlaživača koji to nisu činili.

KCDC su odbili da otkriju koja je to štetna supstanca u sredstvima za sterilizaciju, jer su ona u širokoj primenu u proizvodnji šampona i kozmetičkih sredstava, a još nije potvrđeno da ta supstanca može štetno da deluje i preko kože.

Zasad je jedino stanovništvu savetovano da iz predostrožnosti ne koristi sredstva za sterilizaciju u uređajima za ovlaživanje vazduha, a proizvođačima je naloženo da prestanu da prodaju ta sredstva. Južnokorejska domaćinstva, inače, često koriste ovlaživače vazduha tokom tamošnje duge, hladne i suve zime.

U KCDC napominju da trudnice provode više vremena odmarajući se kod kuće nego ostalo stanovništvo, kao i da žene udišu oko 30 odsto više vazduha posle porođaja, što znači da bi i u tom periodu mogle da budu pod povećanim rizikom.

U Južnoj Koreji se svake godine proda oko 600.000 pakovanja sredstava za sterilizaciju vode u ovlaživačima vazduha, čija se vrednost procenjuje na dve milijarde vona (1,8 miliona dolara). Proizvođači tvrde da ta sredstva odstranjuju bakterije i nečistoću iz vode u ovlaživačima, pre nego što se ona rasprši u vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA