Umro Šandor Kepiro

Šandor Kepiro (97) koji je jula sudskom odlukom oslobođen optužbe za učešće u fašistčkoj Novosadskoj raciji januara 1942. godine, umro je 3. septembra u Budimpešti.

Umro Šandor Kepiro

Advokat Žolt Zetenji je rekao da je Kepiro umro utros u bolnici u Budimpešti, javila je agencija AP. Zetenji je rekao da lekari nisu saopštili uzrok smrti.

Oslobađajuća odluka suda u Budimpešti, doneta uz pozivanje na nedostatak dokaza, izazvala je proteste među rođacima žrtava Novosadske racije i drugim građanima, i negodovanje vlasti Srbije uz zahtev mađarskom pravosuđu da se Kepiru ponovo sudi.

Te zahteve je podržao i direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, na čiju inicijativu iz 2006. je Mađarska ipokrenula proces protiv Kepira.

Šandor Kepiro je bio optužen da je u januaru 1942. godine, kao žandarmerijski kapetan, učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno više od 4.000 ljudi. Kepiro je pred kraj rata i potom bio dva puta osuđen u Mađarskoj zbog učešća u Raciji - na 14 i na 10 godina zatvora.

Kaznu nije izdržao jer je posle rata pobegao u Austriju, a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio državnu penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA