OHR uveo BiH u vanredno stanje

  • BiH
  • 29. Mar 2011.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je OHR uveo BiH direktno u vanredno stanje suspendujući odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o nezakonitom konstituisanju Doma naroda parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

OHR uveo BiH u vanredno stanje

„Ogorčen sam jer je institucija koja bi morala da štiti BiH uradila nešto na ovakav način. Ovo je projekat političkog etnocida nad Hrvatima. Meni je jasno da ovim, iz ne znam kakvih strateških razloga, međunarodna zajednica želi da do kraja marginalizuje politički uticaj Hrvata u BiH. Hrvati se svode ispod statusa nacionalne manjine. Želja je da se ovakvim odlukama formalno napravi podjela BiH. To nije dobro i takve ideje nisu dobro došle ovdje", rekao je Čović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On navodi da već duže vrijeme osjeća da Hrvate guraju u separatizam.

„Traži se radikalizam, da HDZ izađe u neustavno djelovanje. Ali, to im neće uspjeti. Dovoljno smo mi padali na to antidejtonsko djelovanje da bi nas neko ponovo optužio za to", izjavio je Čović za „Dnevni avaz".

Prema njegovom mišljenju, iza posljednjih poteza stoje direktno SAD.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Činjenica je da se ovakva odluka bez administracije SAD ne može donijeti. Do sada smo prikriveno govorili da ova grupa ljudi /oko SDP-a/ ima prikrivenu pomoć nekog moćnog iz međunarodne zajednice, ali sada možemo otvoreno reći da OHR ne bi donio ovakvu odluku da iza nje ne stoje oni koji imaju moć da definišu takve odluke", pojasnio je Čović.

On je potvrdio da su lideri devet hrvatskih stranaka koje predvode dva HDZ-a dogovorili da Hrvatski narodni sabor bude održan 16. aprila u Mostaru.

„Moramo poslati poruku svjetskoj zajednici da se hrvatsko pitanje u BiH mora trajno riješiti, jer na ovakav način imaćemo kontinuiranu krizu u državi. Mi ćemo kroz Sabor, u duhu Ustava i zakona, odgovoriti na ovo što radi visoki predstavnik", poručio je Čović.

Visoki predstavnik Valentin Incko suspendovao je juče odluke CIK-a BiH koje se odnose na formiranje vlasti u FBiH.

CIK BiH prethodno donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu Zakonom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA