Partija Angele Merkel izgubila na izborima u njenoj izbornoj pokrajini

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su sa najgorim rezultatom ikada regionalne izbore u njenoj izbornoj pokrajini, Meklemburg-Zapadna Pomeranija, ali će moći da ostanu na vlasti ako uđu u koaliciju sa pobednikom izbora socijaldemokratama.

Partija Angele Merkel izgubila na izborima u njenoj izbornoj pokrajini

Liberali (FDP), partneri Hrišćanske unije CDU/CSU Angele Merkel na federalnom nivou, nisu osvojili dovoljno glasova i ispali su iz parlamenta te pokrajine na severoistoku, dok su u njega ušli Zeleni, nezvanični je rezultat danas održanih izbora.

Socijal-demokrate SPD osvojili su 36,8 odsto glasova, ili 6,6 odsto više nego na izborima 2006, CDU dobio je 24 odsto glasova, ili 4,8 odsto manje nego što je imao u prethodnom sazivu, javila je državna TV ARD. Šef odlazeće regionalne vlade Ervin Selering iz SPD-a nije želeo tokom izborne kampanje da kaže da li bi nastavio da vlada sa CDU ili bi u koaliciju sa ekstremnom levicom koja je osvojila 17,2 odsto glasova.

FDP je dobio 3 odsto glasova, dok je za ulazak u parlament neophodno 5 odsto, dok su Zeleni dobili 8,5 odsto glasova i po prvi put ušli u parlament jedne od 16 federalnih republika. Ekstremna desnica NPD je izgubila glasove, ali je ipak uspela da sa više od 5 odsto bude u parlamentu.

Ova godina je teška za CDU Angele Merkel koja je februara izgubila Hamburg - drug po veličini grad Nemačke, marta je izgubila moćni državu Baden-Virtemberg koju je kontrolisala skoro 60 godina, a maja je izgubila Severnu Rajnu-Vestfaliju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA