Vlada SAD-a tuži banke zbog prevare

Vlada SAD odlučila je pokrenuti parnicu protiv nekoliko velikih američkih i stranih banaka za koje tvrdi da su prevarile svoje mušterije-investitore.

Vlada SAD-a tuži banke zbog prevare

Riječ je o praksi prodaje mjenica koje su bile vezane za milione hipotekarnih kredita koji su kasnije propali, jer primaoci zajma nisu mogli otplaćivati rate stambenih kredita. Banke su, tvrdi američka vlada, ulagače obmanjivale kada su tvrdile da je riječ o vrlo sigurnoj investiciji.

Najava parnice dolazi u trenutku velikih gubitaka na berzama. Među više od deset banaka koje tuži američka vlada su Banka Amerike, Dži-pi Morgan Čejs, Goldman Saks i Dojče bank. Neposredni tužilac u parnici je državna Agencija za finansiranje stanogradnje.

Optužba tvrdi da su banke ignorisale razmjerno čestu praksu da je posuđivač novca prilikom ispunjavanja formulara za stambeni zajam uvećavao svoj godišnji dohodak. Investitori koji su kupovali mjenice takvih zajmova nisu bili upoznati s činjenicom da su ugovori o zajmu bili često sklapani na osnovu takvog falsifikata.

Direktor firme Lamkin velt menadžment Mark Lamkin kaže da ne treba kriviti samo banke, nego bi trebali tužiti i firme koje procjenjuju kreditni rejting - prenosi "Glas Amerike". "Banke ne mogu procjenjivati vlastiti bonitet. Za to postoje `Standard end Purs`, `Fičes i drugi. Da oni tim poslovima nisu dali odličnu ocjenu ‘trostruko A' do ovoga ne bi došlo", rekao je Lamkin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA