Vikiliks: Cikotić tužakao Dodika

  • BiH
  • 07. Sep 2011.

Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, zatražio je sastanak sa Čarlsom Inglišom, američkim ambasadorom u BiH, kako bi raspravljali o bezbjednosnoj situaciji u BiH, gdje je očigledno produbljavanje krize, a kao potencijalna prijetnja spominje se i Milorad Dodik, tadašnji premijer RS, stoji u depeši datiranoj na 27. oktobar 2007. godine, koju potpisuje ambasador Ingliš.

Vikiliks: Cikotić tužakao Dodika

"Cikotić je pozvao ambasadora da ne odustaje od suprotstavljanja Dodiku, koji je stvorio vještačku krizu, isključivo iz političkih razloga. Ministar je uvjeren da samo uvjerljiva prijetnja silom može prisiliti Dodika da odstupi. Cikotić je, takođe, sugerisao da se istraže mogućnosti kako da se Dodik politički izoluje", stoji u ovoj depeši pod rednim brojem 07SARAJEVO2296 i naslovom "Ministar odbrane o bezbjednosnoj situaciji u BiH".

Prema navodima ove depeše, Cikotića je zabrinuo sastanak premijera Dodika sa srpskim generalima koji služe u Oružanim snagama BiH. I dok u depeši stoji da je na sastanku raspravljano uglavnom o vojnoj imovini i smanjenju personala, Cikotić smatra da je sastanak imao jedan sasvim drugačiji karakter.

"Cikotić nam je rekao da Dodik koristi Miloševićevu strategiju stvaranja atmosfere krize kako bi uvjerio Srbe da su u opasnosti. Ministar je uvjeren da Dodik traži način kako da izazove međunarodnu zajednicu", stoji u depeši. U depeši se navodi da Cikotić, navodno, ima obavještajne podatke da Rusija, ali i tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica, "ohrabruju" Dodika i podržavaju ga u njegovoj namjeri destabilizacije situacije u BiH.

"Ministar smatra da međunarodna zajednica ne bi trebalo da se povlači kada je riječ o suprotstavljanju Dodiku, te da treba razmotriti i neke druge načine da se učvrsti položaj visokog predstavnika. On je na kraju još jednom pozvao Ambasadu da nastavi da vrši pritisak na Dodika kako bi on pristao da prihvati odluke visokog predstavnika", stoji u ovoj depeši.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA