Ozbiljna pretnja terorista Njujorku ili Vašingtonu

Zvaničnici SAD saopštili su da su dobili "kredibilnu ali još nepotrvređenu" terorističku pretnju koja se odnosi na Njujork ili Vašington - uoči desete godišnjice terorističkih napada u tim američkim gradovima.

Ozbiljna pretnja terorista Njujorku ili Vašingtonu

Jedan zvaničnik za borbu protiv terorizma, koji je tražio da mu se ime ne spominje, rekao je jutros agenciji Asošijeted pres (AP) da su informacije dobijene u četvrtak ujutro, i da je pretnja takva da se nije mogla ignorisati.Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i portparol ministarstva unutrašnjih poslova Mat Čendler opisali su pretnju kao "kredibilnu ali neproverenu".

Američki mediji, pozivajući se neimenovane izvore, javljaju da se radi o pretnji napadom na Njujork ili Vašington, uz korišćenje automobila ili kamiona bombe. Informacija je, navodno, stigla iz Pakistana, od američkih obaveštajaca iz plemenskih oblasti duž granice sa Avganistanom. Prema istim izvorima, najmanje tri muškarca, od kojih je jedan američki državljanin, stigla su prošlog meseca iz Avganistana u SAD da bi izveli akciju.

Američke vlasti, kako se tvrdi, znaju i njihov opšti opis. Prema nekim izveštajima, vlasti znaju njihova imena, koja su doduše česta u Pakistanu, a možda su i lažna. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je rekao da njujorška policija pojačava prisustvo oko grada radi bezbednosti građana. Policijski komesar Rejmond Keli naredio je povećanje broja patrola i uklanjanje sa ulica nepropisno parkiranih vozila.

Prema njegovim rečima, na ulicama će biti i povećan broj pasa dresiranih da otkrivaju bombe, a pod posebnim nadzorom biće mostovi, tuneli i druga infrastruktura u Njujorku. Prilikom upada u skrovište Osame Bin Ladena u Pakistanu u maju ove godine otkriveni su podaci koji su ukazivali da Al Kaida razmatra napade na SAD na 10. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra, kao i na druge značajne datume. U SAD su uoči godišnjice 11. septembra već sedmcama pojačane mere bezbednosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA