Povratak Fikreta Abdića u Veliku Kladušu

  • BiH
  • 09. Sep 2011.

Stanovnici Velike Kladuše pripremaju spektakularan doček za tvorca Zapadne Bosne Fikreta Abdića - Babu, a njegovi protivnici i veterani Petog korpusa Armije RBiH najavljuju žestoke proteste zbog povratka "ratnog zločinca".

Povratak Fikreta Abdića u Veliku Kladušu

Fikret Abdić Babo, nekadašnji lider Autonomne regije Zapadna Bosna, poslije desetogodišnjeg tamnovanja, definitivno izlazi iz zatvora u Puli i vraća se u Veliku Kladušu.

Abdić bi se u Kladušu mogao vratiti 28. septembra, dan uoči svog 72. rođendana, nakon što Komisija za prijevremeni otpust hrvatskog Ministarstva pravde prihvati molbu za uslovno puštanje na slobodu. NJegova porodica podnijela je još 7. juna zahtjev za puštanje na slobodu, jer je Abdić odslužio dvije trećine od petnaestogodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina počinjenih u sukobu između pristalica autonomije i snaga Petog korpusa.

Predsjednik Demokratske narodne zajednice Rifat Dolić ne isključuje mogućnost da se Abdić aktivno uključi i u politički život, ali to, kako kaže, prije svega zavisi od toga da li će to biti pravno moguće, zbog osude za ratne zločine. "Uvjereni smo da će Babo biti pušten iz zatvora i da će nam se uskoro pridružiti u Kladuši. Kako sada stvari stoje, njegov izlazak iz zatvora nije sporan.

On ispunjava sve propisane uslove. Ako Komisija donese očekivanu odluku i oslobode ga, nećemo organizovati slavlje ispred pulskog zatvora. Tamo će ga dočekati samo članovi uže porodice, prijatelji i istomišljenici", istakao je Dolić. Pristalice Petog korpusa ABiH najavili su masovne proteste zbog povratka tvorca "autonomije" u zapadnoj Bosni.

Predsjednik kantonalnog udruženja "Patriotska liga" Kasim Kozlica otkriva za "Pres RS" da će Abdića dočekati na isti dan kad i njegove pristalice budu organizovale očekivani miting.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA