BiH zbog 11. septembra podiže nivo bezbjednosti

Iako ne postoje operativna saznanja o mogućim terorističkim napadima u BiH, tokom obilježavanja desetogodišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, pojedine policijske agencije u BiH podići će nivo bezbjednosti.

BiH zbog 11. septembra podiže nivo bezbjednosti

Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, rekao je da je ova institucija učinila sve da ne bude dovedena u pitanje sigurnost niti jedne osobe ili objekta, uključujući i strana diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH.

"Mi smo ozbiljna agencija i podrazumijeva se da svakodnevno pratimo i planiramo aktivnosti, pa tako i za godišnjicu terorističkih napada u SAD. Za sada nema nekih informacija o opasnosti za vrijeme obilježavanja 11. septembra", kazao je Selimović.

On je naglasio da u kontaktu sa drugim policijskim agencijama rade sve da ne bude dovedena u pitanje sigurnost osoba i objekata u našoj zemlji. Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da će povodom obilježavanja desetogodišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington policija RS pojačati stepen pripravnosti.

"Zajedno sa zemljama u okruženju razmjenjujemo sve informacije, a policija RS i MUP RS će pojačati stepen bezbjednosti i pripravnosti jer datum obilježavanja pada u dane vikenda kada ima najviše javnih skupova, sportskih manifestacija i slično. Poslata je depeša svim područnim jedinicama policija u RS da bude podignut stepen pripravnosti kako bi bili spriječeni eventualni napadi ili terorističke namjere", rekao je Vasić i dodao da će te mjere, odnosno pojačana bezbjednost trajati do utorka sljedeće sedmice.

On je naglasio da će takođe biti povećan stepen bezbjednosti osoba i objekata koje čuvaju pripadnici policije RS. U Federalnoj upravi policije potvrdili su da za 11. septembar nije posebno podignut nivo bezbjednosti jer ne postoje saznanja o terorističkoj prijetnji u BiH za taj datum.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) juče nismo uspjeli dobiti konkretan odgovor po pitanju obilježavanja desetogodišnjice teroritstičkih napada na Njujork i Vašington. "Policijski službenici SIPA poduzimaju intenzivne mjere na zaštiti vlastitih kapaciteta, osoblja i objekata.

Istovremeno, intenzivno i u kontinuitetu se poduzimaju mjere i radnje koje imaju za cilj otkrivanje i neutraliziranje mogućih terorističkih prijetnji", saopšteno je iz SIPA. U terorističkim napadima na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, kada su srušene kule blizanke Svjetksog trgovačkog centra, a koji su izveli pripadnici Al Kaide, poginulo je gotovo 3.000 ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

140 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI