Savjetnici godišnje koštaju milion evra

  • BiH
  • 09. Sep 2011.

Savjetnici ministara, direktora ili šefova zakonodavne vlasti, poreske obveznike u Federaciji BiH (FBiH) do sada su koštali oko milion evra godišnje.

Savjetnici godišnje koštaju milion evra

Prema nezvaničnim podacima, na platnim spiskovima u Vladi FBiH nalazi se najmanje 60 lica koje tretiraju kao savjetnike, a čija početna plata iznosi blizu 1.500 evra, javio je Radio "Slobodna Evropa". "Imajte u vidu da su savjetnici poslije ministara najplaćeniji ljudi, plaćeniji od direktora uprava, agencija, zavoda, od sekretara vlade", navodi sekretar Vlade FBiH Ismet Trumić.

Zvanično, premijer ima pravo na sedam, a dva zamjenika premijera na četiri savjetnika. Koliko pojedina ministarstva imaju savjetnika gotovo je nemoguće provjeriti, jer sami ministri određuju broj i biraju kadar. Federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković se javno pohvalio sa čak 10 zaposlenih savjetnika, dok su mediji prenijeli da je Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja, nedavno zaposlio osmog. Iako je nova vlast u Federaciji obećala uštede na svim nivoima, teško je vjerovati da će do toga doći.

Posebne osude dolaze zbog činjenice da se među novoimenovanim kadrovima koji su poznati javnosti nalazi više stranački podobnih nego stručnih ljudi, često i članova porodice. "Djeca jednog ministra savjetnici su kod drugog ministra, a to znači da ovo nisu samo stranački prijatelji", rekao je poslanik HDZ BiH Marinko Čavara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA