Ubrzati evropski put BiH

  • BiH
  • 09. Sep 2011.

Specijalni predstavnik i šef delegacije EU Peter Sorensen izjavio je danas da je EU ojačala svoje prisustvo u BiH kako bi pomogla građanima i liderima da ubrzaju evropski put BiH.

Ubrzati evropski put BiH

Sorensen je nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti rekao da je glavni cilj EU u BiH intenziviranje rada sa svim partnerima u BiH. "Kratkoročno želimo da se fokusiramo na pružanje pomoći vlastima kako da ispune sve što je potrebno da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu", naglasio je Sorensen.

On je pojasnio da je potrebno, da bi se to desilo, da bude ispunjen i privremeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno uslovi za to - usvajanje zakona o državnoj pomoći u skladu sa evropskim standardima, kao i ispunjavanje obaveza u slučaju "Sejdić-Finci".

Prema njegovim riječima, EU je spremna da pomogne i u popisu stanovništva, što je ključni element za socijalno- ekonomski sektor. Sorensen je napomenuo da će sve raditi u partnerstvu sa institucijama BiH. "Moja uloga je da u fokus političkih diskusija u BiH donesem plan EU", istakao je Sorensen.

Govoreći o eventualnim sankcijama, on je podsjetio da je u zaključcima Savjeta EU o BiH u martu ove godine navedena mogućnost da, ukoliko bude ugrožen ustav, EU može da predloži članicama uvođenje restriktivnih mjera.

Prema njegovim riječima, postoje određene stvari na koje se potrebno fokusirati, prvenstveno koordinacija vlasti na svim nivoima. Komentarišući situaciju u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, Sorensen je istakao da njegova uloga nije da bude posrednik političkim liderima koje je pozvao da urade svoj dio obaveza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA