Pobunjenici ušli u Gadafijevo uporište Bani Valid

Libijski pobunjenici danas su ušli u Bani Valid, jedno od poslednjih uporišta Moamara Gadafija, a u gradu su izbili ulični sukobi sa njegovim pristalicama.

Pobunjenici ušli u Gadafijevo uporište Bani Valid

Iako su novi libijski lideri stanovnicima nekoliko gradova dali do sutra rok da se predaju, pobunjenici koji su opkolili Bani Valid, 150 kilometara jugoistočno od Tripolija, odlučili su da uđu u grad ranije, tvrdeći da žele da zaštite civile.

Visoki zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta Abdalah Kanšil procenjuje da u gradu ima oko 600 Gadafijevih pristalica i da je verovatno nedavno poslato pojačanje. „Ljudi su veoma uplašeni, zato smo morali da uđemo" u grad, rekao je Kanšil, dodajući da za to nisu dobili naređenje centralne komande Nacionalnog prelaznog saveta.

Izvan Bani Valida ranije danas su izbili sukobi, a Gadafijeve snage su ispaljivali rakete na položaje pobunjenika, preneo je Rojters. U borbama je poginuo jedan pobunjenik, a četvorica su ranjena, dok su na strani Gadafijevih boraca bile tri žrtve, rekao je Kanšil, dodajući da je zatvoreno sedam pristalica starog režima.

Bani Valid je zajedno sa gradovima Sirt i Sabha bio među poslednjim uporištima Gadafijevih pristalica. Neki pobunjenici su verovali da su se u Bani Validu krili Gadafi i njegova dva sina, dok su drugi tvrdili da su pobegli ka jugu pustinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA