Borci neće biti oštećeni

Borci Republike Srpske neće biti oštećeni novim zakonima o pravima boraca i o penzijsko-invalidskom osiguranju, i to niko ne zagovara, poručio je danas u Trebinju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Borci neće biti oštećeni

Đokić je rekao da Vlada RS nikoga nije izigrala niti će to učiniti bilo kojoj kategoriji svojih građana, naglasivši da se prema Boračkoj organizacija uvijek odnosila sa posebnom pažnjom i imala otvoren dijalog, što će i nastaviti.

Poslije sjednice Predsjedništva BORS-a Đokić je poručio da neće uspjeti u svojoj namjeri oni koji zlonamjerno žele da ovu situaciju iskoriste da bi proizveli konflikte unutar Srpske i sa njenim vlastima posvađaju BORS, te na taj način potkopaju identitet i integritet RS.

"Nas određena neslaganja o nekim zakonskim rješenjima u ovom trenutku ne mogu zaustaviti da nastavimo raditi u zajedničkom interesu za borce Srpske", dodao je Đokić. On je ukazao da se postavlja suštinsko pitanje da li je pravedno da jedan dio boračke populacije - penzioneri svakog mjeseca imaju novčanu nadoknadu, a preostalih 140 000 pripadnika boračke populacije da nema ta primanja.

"Na osnovu onoga što smo ponudili u Nacrtu zakona o pravima boraca možemo dalje razgovarati kako to pitanje riješiti na pravičan način i koju kategoriju boraca obuhvatiti novim pravom koje smo nazvali borački dodatak i koji će biti isplaćivan na mjesečnom nivou", pojasnio je Đokić.

Istakavši da bi borački dodatak trebalo da bude jednak za svakog borca Srpske, Đokić je ocijenio da je razlika među borcima jedino u tome kojoj kategoriji pripadaju, jer nije primjereno da se za različit period angažovanja u ratu bude jednak status.

Prema njegovim riječima, prerano je govoriti kakav će konačan izgled imati zakoni o penzijsko-invalidskom osiguranju i o pravima boraca zato što se tiču veoma osjetljivih pitanja kojima se uređuju životne pozicije brojnih građana Republike Srpske.

Predstavnici BORS-a su istakli da su svjesni "brojnih strahova na terenu, da će ljudi izgubiti svoja prava, a da će primanja biti mnogo manja nego što su bila do sada", te da ova organizacija mora zastupati interese svog članstva i po svaku cijenu tražiti zajednički jezik sa Vladom i njenim predstavnicima.

Iz BORS-a ističu da u zakonu o pravima boraca postoji puno propusta, nedorečenosti i neslaganja i poručuju da su spremni da zajedno rade sa Vladom na doradi zakonskog rješenja na obostrano zadovoljastvo. Na sjednici je zatraženo da se u proceduru ne šalje Nacrt zakona o pravima boraca do konačnog dogovora.

Predstavnici BORS-a smatraju da neka rješenja u zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojima je regulisan zagarantovan penzijski osnov za borce, nisu najpravičnija rješenja već je potrebno vršiti izmjene i doradu tog rješenja.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražen Perendija kaže da ova organizacija smatra da postojeći zagarantovani penzijski osnov u zakonu o PIO nije pravično riješio status boraca u Republici Srpskoj. Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz je naveo da ni Nacrt zakona o pravima boraca ne predviđa određena prava koja su ukinuta u nacrtu zakona o PIO.

Ćurguz je istakao da borci traže da sve boračke kategorije budu ravnopravne, podsjećajući da je u nacrtu zakona o PIO samo porodicama poginulih boraca ostala zagarantovana osnovica, a da su izostavljeni ratni vojni invalidi i demobilisani borci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA