Pokušaj prebacivanja krize iz FBiH u RS

Republika Srpska ne podriva državu i njene institucije, a stavljanje tog pitanja na dnevni red sjednice Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira u BiH (PIC) predstavlja pokušaj međunarodne zajednice da sav teret političke krize iz FBiH prebaci na Srpsku, smatraju predstavnici vodećih političkih partija u RS.

Pokušaj prebacivanja krize iz FBiH u RS

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kazao je juče "Glasu Srpske" da je u BiH postalo tradicionalno da je OHR koji je odavno stao na sarajevsku stranu protiv Srba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- RS je za OHR uvijek dežurni krivac i zato je ovo pitanje stavljeno na dnevni red sjednice Upravnog odbora PIC-a. Apsolutno nije jasno kako Srpska podriva državu ako se zalaže za Dejtonski sporazum. Valjda OHR misli da može da RS propisuje sa kim će sarađivati i praviti postizborne sporazume - rekao je Vasić.

On dodaje da OHR ima sve manje partnera oko sebe koji će podržavati bonska ovlašćenja visokog predstavnika i divljačke poteze prema demokratiji, Ustavu i narodima u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić kaže da su vlasti u RS uputile niz poziva partnerskim institucijama u FBiH i na nivou BiH da na demokratski način rješavaju otvorena pitanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- To sve pokazuje odgovoran odnos institucija vlasti u primjeni Dejtonskog sporazuma i ne može se govoriti o nekakvom podrivanju države - kaže Mirjanić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je "Glasu Srpske" da je dnevni red PIC-a sačinjen u stilu njihovih dosadašnjih stavova da RS "uvijek mora biti krivac za sve što ne valja u BiH".

- Vjerovatno bi im bio nagli prelaz da sada priznaju da RS sa krizom u BiH nema ništa pa su izmislili prijetnju državi i njenim institucijama - istakao je Bosić i dodao daPIC nastoji da pronađe nešto da ubaci RS u krizu u FBiH.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić ocijenio je da je PIC navijačka grupa koja zamajava narod u BiH.

- Nevjerovatno je da se u vremenu kada je očigledno da su svi problemi koji muče BiH koncentrisani u FBiH krivcem proglašava RS. Volio bih da PIC pokuša da pronađe samo jedan postupak RS kojim su ugrožene institucije BiH ili primjer gdje je RS prekršila Ustav BiH - rekao je Pavić.

Iz OHR-a je juče saopšteno da će Upravni odbor PIC-a razmatrati situaciju u FBiH i "česte pokušaje RS da podrije državu i njene institucije". Upravni odbor PIC-a bi danas trebalo javnosti da prezentuje svoje zaključke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA