Udar na budžet Srpske težak 420 miliona KM

Pravobranilaštvo RS zaprimilo je tokom protekla tri mjeseca oko 3.300 tužbi protiv Republike Srpske iz FBiH, koje se odnose na nadoknadu nematerijalne štete, a procjenjuje se da ukupan iznos tužbi premašuje 420 miliona maraka.

Udar na budžet Srpske težak 420 miliona KM

U Pravobranilaštvu RS kazali su "Glasu Srpske" da ove tužbe predstavljaju samo nastavak kontinuiranog procesa slanja tužbi na adresu Republike Srpske, koje se pretežno baziraju na presudama Haškog tribunala za bivše rukovodioce RS i oficire.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Pravobranilaštvo RS zaprimilo je početkom prošle sedmice jednu tužbu iz Osnovnog suda u Sarajevu, na kojoj se nalazi 30 tužilaca koji traže nematerijalnu štetu od Republike Srpske. Tužba glasi na tri miliona maraka, uz 30.000 maraka koje traži advokat za sastav tužbe - kažu u Pravobranilaštvu RS.

Ističu da je Pravobranilaštvo RS obavijestilo nadležne institucije u RS da je samo za tri mjeseca podneseno 3.300 tužbi protiv RS i da sve govori da slanje tužbi ima organizovani karakter.

- Prva ročišta su zakazana već za maj u Sarajevu. Ovo je, moglo bi se reći i veoma opasna stvar po RS, pogotovo što će po ovim tužbama suditi sudovi u FBiH - istakli su u Pravobranilaštvu RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dodali su da su na većinu tužbi dali odgovore te da čekaju dalji razvoj situacije.

Pravni ekspert Miroslav Mikeš kazao je ranije da se radi o pokušaju ekonomskog udara i političko-pravnog pritiska na RS.

Krajem prošle godine na adresu Pravobranilaštva RS stigle su 1.334 tužbe stanovnika Sarajeva protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete, u kojima se odštetni zahtjev mjeri stotinama miliona maraka. Iz Tuzle su takođe počele da stižu pojedinačne tužbe protiv RS.

U podnesenim tužbama, kazali su ranije u Pravobranilaštvu RS, uočene su neispravne punomoći pojedinih tužilaca, pošto je veliki broj tužbi potpisivalo jedno lice u ime drugih, što znači da mnoga lica, koja su tužila Srpsku, za to uopšte ne znaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA