Učesnici zatražili da novi zakon ne umanjuje prava penzionera

Učesnici javne rasprave o Nacrtu zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/ Republike Srpske danas su u Bijeljini zatražili da novim zakonom ne budu umanjena prava penzionera, a borci su insistirali da uporedo sa ovim počne i primjena novog zakona o pravima boraca, gdje bi bili uvaženi najbitniji zahtjevi boračkih kategorija.

Učesnici zatražili da novi zakon ne umanjuje prava penzionera

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milena Majstorović naglasila je da ovaj nacrt zakona nudi pravična rješenja zaštite penzionera, odnosno razdvaja prava koja su stečena po osnovu rada od posebnih prava stečenih raznim zaslugama, među kojima su i zasluge za učešće u ratu.

"To je prioritet, jer smo prethodnih godina suočavani sa povećanjem broja penzionera, tako da je trenutno približno isti broj penzionisanih i zaposlenih", naglasila je Majstorovićeva i dodala da je cilj predložene reforme da se odnos penzionera i zaposlenih poboljša u korist onih koji plaćaju doprinose.

Prema njenim riječima, usvajanjem novog zakona, sistem PIO biće stabilan, sredstva pravednija raspodijeljena, a najugroženije kategorije penzionera zaštićene. Majstorovićeva je dodala da je javna rasprava o ovom nacrtu zakona do sada jedna od najposjećenijih, te da je primljen veliki broj prijedloga i sugestija koje mogu doprinijeti poboljšanju teksta Nacrta zakona o PIO RS.

Šef Odsjeka za odnose s javnošću resornog Ministarstva Branka Šljivar rekla je da zaposleni prema sadašnjem sistemu PIO prerano odlaze u penziju, sa prosjekom od 55 godina, da je to malo da bi sistem funkcionisao, te da Vlada RS na ovaj način nastoji da zaustavi priliv mladih penzionera.

"RS ima ogroman problem, jer ako bi sada i zaposlila svih 150 000 nezaposlenih, opet ne bi bio ostvaren odnos dva prema jedan", dodala je Šljivar.

Javnoj raspravi u Bijeljini prisustvovao je veliki broj građana, predstavnici udruženja penzionera, Fonda PIO RS, regionalne i opštinske organizacije Saveza sindikata kao i sindikalne organizacije privrednih, društvenih i nevladinih organizacija, odbornici Skupštine opštine Bijeljina, načelnik opštine Mićo Mićić, kao i članovi opštinske Boračke organizacije.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o PIO RS, koje organizuje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, do sada su održane u devet gradova Srpske, a naredne dvije biće održane u Zvorniku i Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI