Danas u Sarajevu ključni susret šestorke: BiH tone još dublje

  • BiH
  • 15. Sep 2011.

Ako se u posljednji čas ne dogodi neko čudo, predsjednici šest političkih partija na današnjem sastanku u Sarajevu neće postići dogovor o budućem sazivu Vijeća ministara, a BiH bi mogla utonuti u još dublju političku krizu!

Danas u Sarajevu ključni susret šestorke: BiH tone još dublje

Naime, neki od direktnih učesnika sastanaka održanih u utorak navečer u sjedištu Vlade FBiH, potvrdili su za "Avaz" da se ponovo dogodio fijasko u pregovorima.Kako saznajemo, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija tokom razgovora u četiri oka sa čelnicima dva HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem nije uspio postići bilo kakav dogovor u vezi s budućim izgledom Vijeća ministara BiH i raspodjelom pozicija.

S tim u vezi, mogli su se čuti komentari da će današnji sastanak jednostavno biti - "šupalj".Čović je, saznajemo, Lagumdžiji predlagao da makar bude usvojen set zakona neophodnih za napredovanje naše zemlje prema EU i NATO-u, ali uprkos odobravanjima, nije dobio čvrste naznake da će njegov prijedlog danas biti podržan.

Također, čelnik HDZ-a BiH zahtijevao je da se problem vlasti riješi cjelovito na taj način što bi bila izvršena rekonstrukcija i Federalne vlade. No, Lagumdžija to, očekivano, nije želio ni čuti, tvrdeći da je "ranije preuzeo određene obaveze".

Čelnik SDP-a to je s razlogom spomenuo, jer su u strahu od gubitka pozicija njegovi partneri iz platformaškog kruga na posljednjem sastanku "iskazali osobna i stranačka nezadovoljstva" idejama o rekonstrukciji federalne vlasti. Tako se ništa više od zakovanih stavova i nije moglo očekivati. O otopljavanju odnosa unutar šestorke ne može se govoriti.

Sve je manje optimista i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, koji podsjeća da je Lagumdžija na sebe preuzeo obavezu iniciranja bilateralnih razgovora do sarajevskog sastanka kako bi pokušao približiti stavove o ključnim pitanjima. U tome, očito, nije uspio.

- Najveći je problem sastav Vijeća ministara i nisam siguran šta bi se sutra (danas, op. a.) moglo desiti. Velika je mogućnost da ne bude dogovora, jer su stavovi zakovani - priznaje Hadžić, koji, međutim, vjeruje da bi dogovor mogao biti postignut o tri pitanja koja se tiču evropskog puta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA