Mali šahisti, veliki rezultati!

Već odavno je poznato da je šah višestruko značajan za mališane, a Bijeljina kao grad poznata je po tome da je iznjedrila veliki broj uspješnih šahista. Ekipa portala Bijeljina Danas, protekle nedjelje posjetila je šahovsku sekciju Sveti Georgije čiji polaznici su za kratko vrijeme ostvarili zavidne rezultate.

BIJELJINA

Sekcija postoji već dvije godine, a kako kažu uskoro bi trebalo da preraste u šahovski klub. Treninzi se odvijaju nekoliko puta sedmično u prostorijama koje im je ustupila crkvena opština.

Do sada broje oko 15 članova, djeca uzrasta do 10 godina koji redovno dolaze na treninge.

Jedan od trenera koji vodi ovu sekciju, Siniša Elez u razgovoru za portal Bijeljina Danas, naveo je da je sekcija još uvijek u procesu razvoja, ali da je jako ponosan na sve polaznike ove sekcije koji su se do sada pokazali kao odlični šahisti.

„Šah je jedna predivna igra, mi kao sekcija postojimo dvije godine. U proteklom periodu ostvarili smo sasvim solidne rezultate, dvoje djece koji su polaznci ove sekcije osvojili su zlatne medalje u kategoriji do 10 godina, čime su ostvarili plasman za učešće na Evropskom prvenstvu u Pragu" rekao nam je Siniša.

On je naglasio da je među članovima njihove sekcije bilo djece koja nisu znala da povuku niti jedan potez, ali da se danas nalaze među najboljim šahistima BiH, dodajući da nije presudno prethodno znanje da bi djeca počela da treniraju šah.

Robert Tonković, takođe jedan od trenera koji ove mališane uči prvim šahovskim koracima rekao je da je za uspjeh u šahu pored svakodnevnog treniranja, od velike važnosti i ljubav prema tom sportu, otkrivajući da najviše voli da radi sa početnicima koji dođu na trening bez prethodnog znanja.

„Najviše volim raditi sa početnicima, jer se sa njima može na ispravan način krenuti od samog početka, od prvih poteza, preko pravila kretanja figura, pa sve do prvih kombinacija", istakao je Tonković u razgovoru za naš portal, dodajući da mališani vrlo brzo pređu taj put i onda sve bolje razumiju šah, i postaje im još draži.

Ova relativno mlada sekcija svakako se može pohvaliti talentovanim i uspiješnim šahistima koji učestvuju na brojnim takmičenjima, ostvarujući zavidne rezultate, a isto tako može biti odličan primjer da se rad, istrajnost i požrtvovanje isplate.

Marko Nikolić, jedan od polaznika ove sekcije kaže da je ljubav prema šahu naslijedio od djeda koji već dugo vremena trenira šah, već je učestvovao na nekim takmičenjima, a na jednom od njih osvojio je bronzanu medalju.

Pred Marka tu su još i sestre bliznakinje devetogodišnje Tijana i Tamara Stanišić koje kažu da su prve šahovske korake naučile uz oca i djeda, jer su uvijek voljele da gledaju kako oni igraju šah, pa se otuda javila ljubav prema šahu.

„Kao male, obožavale smo da posmatramo tatu i djeda kako igraju šah, izazile smo želju da nas nauče, i tako smo počele da treniramo šah", pričaju nam Tamara i Tijana.

Podsjećamo da su Tijana Stanišić i Marko Šijan, prije mjesec dana osvojili zlatne medalje u kategoriji do 10 godina na 17. Kadetskom i omladinskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u šahu, čime su ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo u Pragu, koje će biti održano od 17. Do 28. avgusta.

Njihov trener, Robert Tonković apelovao je na sve kojima su se obraćali da im izađu u susret kao finansijska podrška, jer su u pitanju djeca koja ne mogu ići bez pratioca na takmičenje, a troškovi puta su izuzetno visoki.

„S obzirom na to da su oni jako mladi, oni bez pratioca odnosno roditelja ne mogu da odu na to takmičenje. Zato bih apelovao na sve kojima smo se obraćali, da nam izađu u susret, jer jedan takav put teško organizovati i sve to iziskuje finansijska sredstva koja njihovi roditelji sami ne mogu obezbijediti", rekao je Tonković na kraju razgovora.