Žestok otpor Gadafijevih pristalica

Vojnici i dalje odani svrgnutom libijskom vođi Moameru el Gadafiju osujetili su pokušaje libijskih pobunjenika da osvoje Sirt i Bani Valid.

Žestok otpor Gadafijevih pristalica
Snage pobunjenika primorane su da se povuku u planine, a Sirt - Gadafijev rodni grad koji se nalazi na Sredozemnom moru, pretvoren je u urbano bojište sa snajperima postavljenim na džamije i teškim oružjem na ulicama. Snažna odbrana u Gadafijevim uporištima Sirtu i Bani Validu ukazuje na borbenu snagu i odlučnost njegovih pristalica, što će pobunjeničkim vlastima otežati stavljanje pod kontrolu cele teritorije Libije.

Snage Nacionalnog prelaznog saveta prvo su napale na Bani Valid, ali su se povukle posle žestokih borbi u kojima su pokušali da eliminišu snajperiste i artiljeriju na ključnim strateškim položajima.

Dve strane su neumorno razmenjivale raketnu i minobacačku vatru preko 500 metara široke doline koja deli grad na severni i južni deo. Lekar iz poljske bolnice je rekao da je najmanje šest pobunjenika poginulo, a da je 500 ranjeno.

U Sirtu su Gadafijeve pristalice gađale snage novih vlasti s minareta i viših zgrada, dok je na ulicama razmenjivana vatra velikokalibarskog oružja i raketa. Avioni NATO su nadletali tu oblast ali se ne zna da li je bilo i novih vazdušnih napada u podršči antigadafijevim snagama. Alijansa je saopštila da je napala više raketnih lansera, oklopnih vozila i skladišta u Sirtu.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim rekao je da je pobunjenicima zadat težak udarac i poručio da pristalice bivšeg vođe mogu da da pružaju otpor više meseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA