I Gadafijeva deca u kampanji za spasavanje očeve vlasti

Ajša Gadafi, 34-godišnja ćerka libijskog vođe Moamera el Gadafija, stala je u prve redove odbrane režima njenog oca.

REGION I SVIJET

Atraktivna plavuša, koja je nazivana Klaudijom Šifer severne Afrike, bila je u tima advokatu koji je branio Sadama Huseina, bivšeg iračkog predsednika, nakon njegovog hapšenja u decembru 2003. godine, a sada se ogrnuta tradicionalnim velom pridružila mitingu Gadafijevih pristalica.

Ajša je upravo zbog glamurozne pojave u markiranoj odeći i s tamnim naočarima poznatih dizajnera i stekla nadimak po čuvenoj nemačkoj manekenki.

Njoj je zbog podrške ocu već oduzeta titula UN ambasadora dobre volje, a tu podršku je dodatno pojačala mašući libijskom zastavom i govoreći vojnicima da je njen otac „veliki čovek i veliki vođa".

Prema tvrdnji stranih medija, Ajša je zamrzela Zapad još kada je imala devet godina, pošto je tokom napada američke avijacije na Tripoli 1986. na spavanju poginula njena sestra Hana, koju je Gadafi usvojio.

„Probudili su me vrisci moje sestre, svuda po meni prštala je krv", rekla je Ajša jednom prilikom.

Ona se 2006. godine udala za svog rođaka Ahmeda al Gadafi al Kahsija, a pored podrške Huseinu, koje je branila na sudu, Ajša je podržavala i irsku terorističku organizaciju IRA.

Direktan razlog za angažovanje Ajše na prvoj liniji fronta u Libiji bilo je navodno ubistvo njenog mlađeg brata Kamisa, kojeg je prema prvim informacijama usmrtio pilot kamikaza početkom ovog meseca, ali je libijska državna televizija juče demantovala te navode. Kamis je na snimku Gadafijeve televizije prikazan kako u Tripoliju prolazi kroz masu pristalica njegovog oca dok mu oni aplaudiraju.

Zanimljivo je da je ovaj 28-godišnjak imao četvoronedeljni studijski boravak u SAD neposredno uoči izbijanja revolucije u Libiji, a troškove te posete snosila je američka kompanija AECOM uz dozvolu Stejt departmenta. On je bio u obilasku Njujorške berze kada su mediji preneli vesti o nemirima u njegovoj domovini sredinom februara.

Tih dana je u Bengaziju, gradu u kojem je i krenuo bunt protiv Gadafija, došlo do prvog oružanog sukoba provladinih snaga i demonstranata, a naredbu za otvaranje vatre na njih je, prema izjavama očevidaca, izdao lično Sadi, Gadafijev treći sin. Jedan od vojnika koji je prešao na stranu pobunjenika tvrdi da je svojim ušima čuo kako Sadi komanduje vojnicima da pucaju na demonstrante ukoliko bude trebalo.

Sadi Gadafi, koji je bio aktivan fudbaler, a ima i pukovnika u libijskoj vojsci, za BBC je demantovao te tvrdnje. Poput ostalih osmoro svoje braće i sestre Ajše, i on ipak ne skriva da je uz oca, a Gadafijeve protivnike nazvao je bandom i naoružanom ruljom.