BiH bez spalionice medicinskog otpada

  • BiH
  • 18. Sep 2011.

Bosna i Hercegovina nema nijednu spalionicu za medicinski otpad, pa se tako šprice, zavoji i gaze natopljeni krvlju odlažu na gradske deponije zajedno s amputiranim dijelovima ljudskog tijela, izvađenim zubima i drugim medicinskim otpadom! Takva praksa postoji iako zakonski nije dozvoljena.

BiH bez spalionice medicinskog otpada

Medicinski otpad predstavlja jedan od najozbiljnijih i najsloženijih ekoloških problema u BiH, a dodatno ga uvećava činjenica da veliki dio tog otpada sadrži radioaktivne čestice. Podatke o alarmantnom stanju u odlaganju ovog otpada nedavno su, na osnovu višemjesečnog istraživanja ovog problema, objavili članovi Društva za istraživanje i razvoj u (DIR) Tuzli.

- Javna komunalna preduzeća odvoze komunalni i opasni medicinski otpad na zajednička odlagališta. Za sada je jedino rješenje da medicinske ustanove što je više moguće opasnog medicinskog otpada pretvore u komunalni unutar svoje ustanove, jer nemamo spalionica.

Riječ je o izuzetno alarmantnom problemu - kazao je Emir Arpadžić, član DIR-a.Posebnu pažnju trebalo bi usmjeriti na odlaganje i tretman farmaceutskog otpada, jer je u BiH izražen problem odlaganja lijekova s isteklim rokom trajanja, smatraju u DIR-u.

Stari lijekovi

Mladen Rudež, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ide i korak dalje tvrdeći da je BiH bila deponija opasnog otpada iz Evropske unije!

- U BiH je stiglo mnogo humanitarnih donacija u vidu lijekova, što je čak i zloupotrijebljeno. Dobili smo velike količine lijekova kojima je istekao rok trajanja, a morali smo ih zbrinuti. Variraju podaci od nekih 3.000 do 20.000 tona starih lijekova u BiH - smatra Rudež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA