MUP FBiH žali zbog napada na Dodika

  • BiH
  • 19. Sep 2011.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH izrazilo je u nedjelju žaljenje zbog neprofesionalnog postupanja pripadnika policije tokom verbalnog napada na Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a, koji se u četvrtak prošle sedmice desio ispred sjedišta SDP-a u Sarajevu.

MUP FBiH žali zbog napada na Dodika

Takođe, naređeni su istraga i sankcionisanje odgovornih, saopštilo je to federalno ministarstvo. Do incidenta je došlo kada je građanin Ramo Mehmedović nakon sastanka lidera političkih partija prišao Dodiku i grubo izvrijeđao i njega i RS, a pripadnici federalne policije nisu reagovali sve dok Dodikovo obezbjeđenje nije udaljilo Mehmedovića.

"Uprkos činjenici da ovo lice nije ispoljilo agresivno ponašanje prema štićenoj ličnosti, potpuno je jasno da se radi o ozbiljnom bezbjednosnom propustu koji je, sa profesionalne tačke gledišta, mogao rezultirati krajnje negativnim i opasnim posljedicama", navodi se u saopštenju MUP FBiH. Ističe se da je direktoru Federalne uprave policije naloženo sprovođenje unutrašnje istrage, kojom će biti utvrđeni propusti i odgovorni će biti sankcionisani. I nevladine organizacije i političke partije su osudile incident.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, rekao je da ta stranka osuđuje taj događaj i smatra da je došlo do propusta obezbjeđenja koje je, kako ističe, moralo biti znatno bolje s obzirom na važnost događaja koji je obezbjeđivan. "Osuđujemo ovaj incident. Smatramo da je svako dobrodošao u Sarajevo. Političari iz RS i bilo kojeg drugog dijela BiH treba po Sarajevu slobodno da se kreću isto kao i političari iz Sarajeva u Banjaluci ili bilo gdje drugdje. Sarajevo je otvoren grad za svakog ko je dobronamjeran", rekao je Zukić.

Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a, ocijenio je da ovaj incident ne znači da Sarajevo nije bezbjedan grad za Srbe. "Nikako se ne bih mogao složiti sa onima koji kažu da ovo znači da su Srbi nepoželjni ili nesigurni u Sarajevu. Mislim da ovom događaju ne treba pridavati toliko pažnje. Ne bih komentarisao pitanje obezbjeđenja, to bi trebalo pitati nadležne agencije", rekao je Magazinović. Sanja Vlaisavljević, direktor Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva, kaže da bi se ovaj incident mogao opisati kao izolovani događaj da ranije nije bilo drugih sličnih incidenata.

"Mene više brinu izjave nekih političara koji su govorili da ih se to ne tiče i koji su umanjivali značaj toga što se dogodilo. Ako tako činimo, šaljemo lošu poruku, pa ne treba da nas čudi da se RS, pa i mladi iz RS sve više okreću ka RS, jer ovdje nema nikoga da se okrene njima", rekla je Vlaisavljevićeva. Asim Mujkić, profesor političkih nauka u Sarajevu, kaže da kao građanin osuđuje svaki oblik nasilničkog ponašanja i nekulturnog komuniciranja. Smatra da nisu u pravu ni oni koji incident ignorišu, kao ni oni koji ga, kako ističe, preuveličavaju.

"Ne bih to predimenzionirao u smislu onih koji poručuju da Srbi nisu dobrodošli u Sarajevu. Nažalost, ovakav oblik nekulturnog komuniciranja je dio javnog života u BiH u svim sferama, od vodećih političara do isfrustriranih ljudi na ulici", rekao je on. Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da ovakvih incidenata ima suviše da bi se mogli nazvati običnima.

"Sarajevo bi moralo da se posebno pripremi ako želi da pokaže da su srpski predstavnici dobrodošli. Ovo je poruka Srbima da treba da vode računa o tome gdje će i s kim razgovarati i da li uopšte da dolaze u Sarajevo", istakla je ona. Dodala je da Dodikovo obezbjeđenje treba više da povede računa prilikom svakog njegovog odlaska u Sarajevo. Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, kaže da je situacija za Srbe loša u Sarajevu, ali da je ipak bolja u odnosu na vrijeme rata i neposredno nakon rata kada su Srbi masovno bježali iz Sarajeva.

"Ovo nije ništa neočekivano, neprijatnosti prema Srbima u Sarajevu su dio stvarnosti i Sarajevo kao glavni grad mora da obezbijedi ne samo slobodu kretanja, nego i da bude to što kaže da želi biti, multietnički grad, što sada nije ni blizu", rekao je Bojić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    14°C
  • 14:00

    21°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

88 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI