Podbacio rod kukuruza

Najveći bijeljinski žitoprerađivač “Žitopromet” vrši otkup suvog kukuruza po 38 KM po metru plus PDV, a za ovogodišnji rod koji je vlažan daje 35 KM po metru /100 kilograma/.

Podbacio rod kukuruza

Direktor "Žitoprometa" Siniša Gligorević rekao je Srni da je ovo preduzeće već otkupilo određene količine prošlogodišnjeg roda sa ovog područja, ali da su određene količine i uvezene iz okruženja, jer kukuruza ove godine nema dovoljno.

"Vlažni ovogodišnji kukuruz otkupili smo dosad u neznatnim količinama, a prošlogodišnji oko 1.000 tona", naveo je Gligorević i dodao da je otkup u toku, te da ova mlinsko-prerađivačka kuća godišnje preradi osam do devet hiljada tona kukuruza.

Napominjući da cijena kukuruza na tržištu konstantno pada, te da je na tržištu regiona i ispod cijene pšenice, Gligorević je naveo da je cijena pšenice u regionu od 180 do 200 evra po toni, a da se kukuruz može već nabavljati od 165 do 175 evra po toni.

Berba kukuruza ove godine u Semberiji počela je mnogo ranije nego uobičajeno sa više od 25 000 hektara oranica pod ovom kulturom, ali vremenski uslovi, suša i visoke temperature, nanijele su ogromne štete prinosu.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Bijeljina Predrag Jović rekao je Srni da su gubici najveći kod prinosa kukuruza, te da prema grubim procjenama šteta iznosi oko 35 miliona KM.

"Od ukupno zasijane površine ovom kulturom mali dio, odnosno oko 20 odsto je rod sa oko četiri do pet tona po hektaru, što i nije loše, ali 50 odsto površina pretrpjelo je štetu od 50 odsto, pa imamo oko tonu ili 1,5 tona po hektaru, a postoje i pacele gdje su štete 100 odstotne, gdje nije bilo nikakvog roda", pojasnio je Jović.

Prema njegovim riječima, berba je počela jako rano, a ljudi spašavaju rod i pokušavaju da izvuku bilo šta siliranjem kukuruza. Jović je ocijenio da će nedostatak stočne hrane i povećanje cijene kukuruza doprinijeti da se stočni fond smanji.

"Na ovaj način dovodi se u pitanje i poslovanje kompletnog agrara za narednu godinu ako se što prije nešto ne preduzme i ne pomogne poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Jović.

Poljoprivredni proizvođači će ove godine, dodaje on, još teže ući u jesenju sjetvu jer prinos kukuruza nikada nije bio manji. Cijena kukuruza, prema podacima sa bijeljinske Stočne pijace, vrtoglavo raste, i iznosi 70 KM po metru za stari kukuruz, a za novi od 45 do 50 KM po metru /100 kilograma/.

Za razliku od Semberije, u podmajevičkoj regiji, kako tvrde stručnjaci, nije primijećeno "crvenilo" kukuruza, odnosno bolesti zbog koje je rod dodatno umanjen. Predstavnik Instituta za kukuruz "Zemun polje" za BiH Dragiša Lopadnić rekao je Srni da je pojava "crvenila" kukuruza na određenim atarima na području Semberije ove godine nešto intenzivnija u odnosu na proteklu, te da je potrebno raditi na rješavanju ovog problema.

O pojavi crvenila na kukuruzu u ovoj godini na području Semberije danas će, u okviru sajma "Interagro 2011″ u Bijeljini, biti održano predavanje eminentnih stručnjaka iz Unstituta "Zemun polje".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA